Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - A cohort of 44 patients (35 women and 9 men) underwent body weight, height, waist and hip, body fat (Dual X-ray Absorptiometry - DXA) measurement, and their BMI was calculated. Dietary habits were assessed by a questionnaire filled in by 19 persons (15 women and 4 men). A frequency questionnaire was used. The consumption frequency of selected food groups was measured, as well. Six months after surgery, an average weight reduction of 27.3 kg (p < 0.001) was found. BMI decreased by 9.7 kg/m2 (p < 0.001), and body fat decreased by 17.6 kg (p < 0.001). Patients reported reduced appetite (p < 0.001), greater regularity of meals (p < 0.001), more servings per day (p = 0.003) and paid more attention to diet than before surgery (p = 0.018). They eat less fatty meat, sausages with high fat and white bread, while they eat more fish (p = 0.008 to 0.049). Sleeve gastrectomy and follow-up by a nutritional therapist led to an improvement in the eating habits of some patients six months after surgery. (en)
- Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
- Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů. (cs)
|
Title
| - Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
- Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku (cs)
- Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study (en)
|
skos:prefLabel
| - Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
- Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku (cs)
- Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study (en)
|
skos:notation
| - RIV/61988987:17110/12:A13016CZ!RIV13-MSM-17110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/61988987:17110/12:A13016CZ
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sleeve gastrectomy; DXA; ghrelin; BMI; dietary habits; frequency of food intake (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Gastroenterologie a hepatologie
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Holéczy, Pavol
- Bužga, Marek
- Chroboková, Adéla
- Zavadilová, Vladislava
- Végh, Roman
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |