About: Ekonomické souvislosti dosaženého vzdělání v ČR a v zahraničí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the yearbook Education at Glance published by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) annually considerable attention is the recently devoted to economic indicators which are associated with the level of educational attainment. These indicators allow comparisons to OECD countries in terms of both economic profits from achieving the level of education, as well as in terms of economic cost which are associated with educational achievement. Selected indicators from the yearbook were used for the project RELIK (Reproduction of Human Capital) whereas we focused on the influence of education on the employment and unemployment rate, the amount of earnings benefits arising from the achievement of tertiary education and the labour costs for workers with tertiary education and the labour costs to experienced and inexperienced workers. At the same time there are differences in the supply of tertiary-educated workers and in recognition of their skills among the OECD countries. (en)
  • V mezinárodní ročence školství Education at Glance, kterou každoročně vydává Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), byla v poslední době značná pozornost věnována ekonomickým ukazatelům, které jsou spojeny s úrovní dosaženého vzdělání. Tyto ukazatele umožňují srovnání zemí OECD z hlediska ekonomického zisku plynoucího z dosažení dané úrovně vzdělání, stejně jako z hlediska ekonomických nákladů, které jsou s dosažením vzdělání spojeny. Vybrané ukazatele z této ročenky byly využity v projektu RELIK (Reprodukce lidského kapitálu), kdy jsme se zaměřili na vliv vzdělání na zaměstnanost a míru nezaměstnanosti, na výši příjmových benefitů plynoucích z dosažení terciárního vzdělávání a na mzdové náklady na zaměstnance s terciárním vzděláním a mzdové náklady na zkušené a nezkušené pracovníky. V příspěvku je věnována pozornost i existujícím rozdílům v nabídce terciárního-vzdělaných pracovníků a oceňování jejich dovedností v jednotlivých zemích OECD.
  • V mezinárodní ročence školství Education at Glance, kterou každoročně vydává Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), byla v poslední době značná pozornost věnována ekonomickým ukazatelům, které jsou spojeny s úrovní dosaženého vzdělání. Tyto ukazatele umožňují srovnání zemí OECD z hlediska ekonomického zisku plynoucího z dosažení dané úrovně vzdělání, stejně jako z hlediska ekonomických nákladů, které jsou s dosažením vzdělání spojeny. Vybrané ukazatele z této ročenky byly využity v projektu RELIK (Reprodukce lidského kapitálu), kdy jsme se zaměřili na vliv vzdělání na zaměstnanost a míru nezaměstnanosti, na výši příjmových benefitů plynoucích z dosažení terciárního vzdělávání a na mzdové náklady na zaměstnance s terciárním vzděláním a mzdové náklady na zkušené a nezkušené pracovníky. V příspěvku je věnována pozornost i existujícím rozdílům v nabídce terciárního-vzdělaných pracovníků a oceňování jejich dovedností v jednotlivých zemích OECD. (cs)
Title
  • Ekonomické souvislosti dosaženého vzdělání v ČR a v zahraničí
  • Ekonomické souvislosti dosaženého vzdělání v ČR a v zahraničí (cs)
  • Economic context of educational attainment in the Czech Republic and abroad (en)
skos:prefLabel
  • Ekonomické souvislosti dosaženého vzdělání v ČR a v zahraničí
  • Ekonomické souvislosti dosaženého vzdělání v ČR a v zahraničí (cs)
  • Economic context of educational attainment in the Czech Republic and abroad (en)
skos:notation
  • RIV/61384020:_____/10:#0000022!RIV11-MSM-61384020
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2D06026)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 256544
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61384020:_____/10:#0000022
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • OECD; the level of educational attainment; gender inequality; employment and unemployment; earnings differentials; the rearning benefit for investing in tertiary education; the annual labour costs for workers; supply of tertiary-educated individuals and the skills premium (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5549C3AEB621]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha, VŠE
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Reprodukce lidského kapitálu (vzájemné vazby a souvislosti - III. ročník)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šťastnová, Pavlína
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola ekonomická v Praze. Nakladatelství Oeconomica.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-245-1697-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software