About: Současný pohled na diagnostiku a léčbu amébózy ve světle vlastní kazuistické zkušenosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This comprehensive review is focused on a serious protozoan disease, amebiasis. This disease is caused by the human parasite Entamoeba histolytica (E. histolytica), the second leading cause of mortality due to protozoan disease worldwide (the leading cause is malaria). The incidence of amebiasis in the Czech Republic is very low, but it may be underreported as the disease often escapes diagnosis. Intestinal colonisation by E. histolytica may be asymptomatic. The clinical picture ranges from diarrhea to colitis or fulminant colitis when the parasite progresses to the trophozoite stage. Secondary dissemination in the blood or lymph system may induce systemic signs of the disease. Liver abscess is the most common extraintestinal form of amebiasis. The diagnosis of intestinal amebiasis is based on the clinical picture and parasitological examination of the stool. To diagnose extraintestinal amebiasis, serology tests are used to detect antibodies in the blood. Recently, molecular methods have been increasingly used for the detection of the nucleic acids of the pathogen in biological specimens. The first line therapy for amebiasis are 5-nitroimidazole drugs, currently available in the Czech Republic. However, surgical intervention should also be considered in patients with a severe course of the disease. Included in the review are the case reports of patients with severe concomitant intestinal and extraintestinal amebiasis. (en)
  • Autoři předkládají ve formě souborného referátu ucelený pohled na problematiku závažného protozoárního onemocnění, amébózy. Jedná se o infekční onemocnění způsobené patogenním prvokem Entamoeba histolytica (E. histolytica), které se v celosvětovém měřítku řadí na druhé místo v mortalitě protozoárních infekcí za malárii. V České republice je výskyt sporadický, incidence a prevalence onemocnění však může být pravděpodobně podhodnocena [1]. Osídlení tlustého střeva E. histolytica může být asymptomatické, v případě konverze neinvazivního stadia v invazivní trofozoity se manifestuje intestinální formou, jejíž tíže zaujímá širokou škálu od prostého průjmu až po fulminantně probíhající kolitidu. Sekundárně může dojít k rozsevu krevní cestou a k orgánové manifestaci. Nejčastější extraintestinální formou amébózy je jaterní absces. Diagnostika intestinální amébózy je mimo klinického obrazu založena na parazitologickém vyšetření stolice. U extraintestinální formy je průkazné sérologické vyšetření protilátek v krvi. V poslední době se k diagnostice stále častěji využívají i metody molekulární detekce nukleových kyselin patogenu v biologickém materiálu. V terapii amébózy jsou zásadní 5-nitroimidazolové preparáty, které jsou běžně dostupné i v České republice. V případě komplikovaného průběhu může být indikována chirurgická léčba. Součástí referátu je i vlastní kazuistická zkušenost autorů se souběžně probíhající intestinální a extraintestinální těžkou formou amébózy.
  • Autoři předkládají ve formě souborného referátu ucelený pohled na problematiku závažného protozoárního onemocnění, amébózy. Jedná se o infekční onemocnění způsobené patogenním prvokem Entamoeba histolytica (E. histolytica), které se v celosvětovém měřítku řadí na druhé místo v mortalitě protozoárních infekcí za malárii. V České republice je výskyt sporadický, incidence a prevalence onemocnění však může být pravděpodobně podhodnocena [1]. Osídlení tlustého střeva E. histolytica může být asymptomatické, v případě konverze neinvazivního stadia v invazivní trofozoity se manifestuje intestinální formou, jejíž tíže zaujímá širokou škálu od prostého průjmu až po fulminantně probíhající kolitidu. Sekundárně může dojít k rozsevu krevní cestou a k orgánové manifestaci. Nejčastější extraintestinální formou amébózy je jaterní absces. Diagnostika intestinální amébózy je mimo klinického obrazu založena na parazitologickém vyšetření stolice. U extraintestinální formy je průkazné sérologické vyšetření protilátek v krvi. V poslední době se k diagnostice stále častěji využívají i metody molekulární detekce nukleových kyselin patogenu v biologickém materiálu. V terapii amébózy jsou zásadní 5-nitroimidazolové preparáty, které jsou běžně dostupné i v České republice. V případě komplikovaného průběhu může být indikována chirurgická léčba. Součástí referátu je i vlastní kazuistická zkušenost autorů se souběžně probíhající intestinální a extraintestinální těžkou formou amébózy. (cs)
Title
  • Současný pohled na diagnostiku a léčbu amébózy ve světle vlastní kazuistické zkušenosti
  • Současný pohled na diagnostiku a léčbu amébózy ve světle vlastní kazuistické zkušenosti (cs)
  • Current view of the diagnosis and management of amebiasis in the light of the authors’ own case reports (en)
skos:prefLabel
  • Současný pohled na diagnostiku a léčbu amébózy ve světle vlastní kazuistické zkušenosti
  • Současný pohled na diagnostiku a léčbu amébózy ve světle vlastní kazuistické zkušenosti (cs)
  • Current view of the diagnosis and management of amebiasis in the light of the authors’ own case reports (en)
skos:notation
  • RIV/61383082:_____/14:#0000342!RIV15-MO0-61383082
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 46121
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61383082:_____/14:#0000342
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Entamoeba histolytica; amoebiasis; intestinal and extraintestinal amebiasis; liver abscess (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5AF7DCBD7D29]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 63
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novotný, Pavel
  • Belšan, Tomáš
  • Rudiš, Jan
  • Tyll, Tomáš
  • Voldřich, Martin
  • Hedlová, Dana
issn
  • 1210-7913
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software