About: ŽIVÉ ORGANISMY JAKO DETEKTORY TOXICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VODY V REÁLNÉM ČASE     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • For the detection of the toxic pollution over real time, so called biological early warning systems (BEWS) were developed. They are devices using living organisms as detectors of toxic pollution and comprising several parts: A water delivery system, an experimental chamber, an electronic or mechanical sensor (camera), from which the data measured are transmitted to an analyzer and alarm system, which will announce the toxicity found. The pollution monitoring is essentially continuous or it is performed repeatedly at very short intervals, time necessary for the detection is reduced to a minimum period, and the pollution detection is non-specific. BEWS are widely used for the on line monitoring of the toxic pollution. The target of the work is to present basic data about problems of the BEWS and to make the reader familiar with the principle of the BEWS, with their possibilities and restrictions, with their use, principle of their function and with organisms used for their operation. (en)
  • Pro detekci toxického znečištění v reálném čase byly vyvinuty takzvané „biologické systémy časného varování“ (BEWS – biologically early warning systems). Jsou to zařízení, která jako detektor toxického znečištění využívají živý organismus a skládají se z několika částí: zařízení na odběr testované vody, experimentálních prostor, elektronického či mechanického čidla (kamery), odkud jsou naměřená data přenášena do analyzátoru a alarmu, jenž upozorní na zjištěnou toxicitu. Monitorování znečištění je prakticky kontinuální nebo probíhá opakovaně ve velice krátkých intervalech, čas nutný pro detekci je snížen na minimum, detekce znečištění je nespecifická. Nejčastěji se pro účely živých biodetektorů využívají ryby, mlži, perloočky a řasy. Cílem článku je podat základní údaje o problematice BEWS. Seznámit čtenáře s tím, co to BEWS jsou, jaké jsou jejich možnosti a omezení, jak a kde je lze využít, jaký je princip jejich funkce a které organismy jsou v nich používány.
  • Pro detekci toxického znečištění v reálném čase byly vyvinuty takzvané „biologické systémy časného varování“ (BEWS – biologically early warning systems). Jsou to zařízení, která jako detektor toxického znečištění využívají živý organismus a skládají se z několika částí: zařízení na odběr testované vody, experimentálních prostor, elektronického či mechanického čidla (kamery), odkud jsou naměřená data přenášena do analyzátoru a alarmu, jenž upozorní na zjištěnou toxicitu. Monitorování znečištění je prakticky kontinuální nebo probíhá opakovaně ve velice krátkých intervalech, čas nutný pro detekci je snížen na minimum, detekce znečištění je nespecifická. Nejčastěji se pro účely živých biodetektorů využívají ryby, mlži, perloočky a řasy. Cílem článku je podat základní údaje o problematice BEWS. Seznámit čtenáře s tím, co to BEWS jsou, jaké jsou jejich možnosti a omezení, jak a kde je lze využít, jaký je princip jejich funkce a které organismy jsou v nich používány. (cs)
Title
  • ŽIVÉ ORGANISMY JAKO DETEKTORY TOXICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VODY V REÁLNÉM ČASE
  • ŽIVÉ ORGANISMY JAKO DETEKTORY TOXICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VODY V REÁLNÉM ČASE (cs)
  • Living organisms as real-time detectors of toxic pollution of water (en)
skos:prefLabel
  • ŽIVÉ ORGANISMY JAKO DETEKTORY TOXICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VODY V REÁLNÉM ČASE
  • ŽIVÉ ORGANISMY JAKO DETEKTORY TOXICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VODY V REÁLNÉM ČASE (cs)
  • Living organisms as real-time detectors of toxic pollution of water (en)
skos:notation
  • RIV/61383082:_____/06:19!RIV07-MO0-61383082
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 370-375
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(OPUVN20060001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 509912
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61383082:_____/06:19
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • BEWS; on-line detection; biodetector; biomonitoring (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [36EEA8BFBE30]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kontakt
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2006
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Veselá, Šárka
issn
  • 1212-4117
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software