Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mycotoxin analysis in foods and feeds has noticed a growing interest and also concern in connection with fixing of maximum levels by the European Community. In this paper, all analytical steps of analysis (sampling, sample preparation, extraction, clean-up, detection and quantification) are discussed within the context of advantages and disadvantages of individually used techniques. Nowadays, the most important mycotoxins can be readily identified qualitatively and quantitatively. Nevertheless, recent trends in mycotoxin analysis are focused on increasing sensitivity, accuracy, reproducibility, decreasing the time of analysis and development of multiresidue methods. In addition, the availability of reference materials, such as certified reference materials and reference standards, is essential for quality assurance in mycotoxin analysis. (en)
- Obiloviny a řada dalších zemědělských plodin jsou vhodným substrátem k houbovému napadení na poli, v průběhu sklizně či skladování. Mikromycety mohou sekundárním metabolismem produkovat toxické látky souhrnně nazývané mykotoxiny. Jejich výskyt se může rok od roku lišit v závislosti na mnoha faktorech (počasí, technologie zemědělství, podmínky skladování atd.). V celosvětovém měřítku je dle Mezinárodní zemědělské organizace (FAO, 1999) významně kontaminováno mykotoxiny více než 25 % zemědělských plodin, což představuje mimo jiné obrovské ekonomické ztráty. Několik mykotoxinů bylo klasifikováno Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC, 1993) do skupiny karcinogenů či potenciálních karcinogenů. Na základě intenzivních výzkumů v oblasti toxikologie, epidemiologie a lidské expozice, Evropská komise (EC) označila skupina 7 zemědělsky nejvýznamnějších mykotoxinů (aflatoxiny, ochratoxin A, deoxynivalenol, T-2 toxin, zearalenon, patulin a fumonisiny). Vzhledem k nově stanovených hygienických lim
- Obiloviny a řada dalších zemědělských plodin jsou vhodným substrátem k houbovému napadení na poli, v průběhu sklizně či skladování. Mikromycety mohou sekundárním metabolismem produkovat toxické látky souhrnně nazývané mykotoxiny. Jejich výskyt se může rok od roku lišit v závislosti na mnoha faktorech (počasí, technologie zemědělství, podmínky skladování atd.). V celosvětovém měřítku je dle Mezinárodní zemědělské organizace (FAO, 1999) významně kontaminováno mykotoxiny více než 25 % zemědělských plodin, což představuje mimo jiné obrovské ekonomické ztráty. Několik mykotoxinů bylo klasifikováno Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC, 1993) do skupiny karcinogenů či potenciálních karcinogenů. Na základě intenzivních výzkumů v oblasti toxikologie, epidemiologie a lidské expozice, Evropská komise (EC) označila skupina 7 zemědělsky nejvýznamnějších mykotoxinů (aflatoxiny, ochratoxin A, deoxynivalenol, T-2 toxin, zearalenon, patulin a fumonisiny). Vzhledem k nově stanovených hygienických lim (cs)
|
Title
| - Trendy v analýze mykotoxinů
- Recent trends in the area of mycotoxin analysis (en)
- Trendy v analýze mykotoxinů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Trendy v analýze mykotoxinů
- Recent trends in the area of mycotoxin analysis (en)
- Trendy v analýze mykotoxinů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:_____/06:E0004531!RIV07-MZE-60461373
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:_____/06:E0004531
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - mycotoxins, analysis. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin. Sborník z konference VÚP Troubsko.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Lancová, Kateřina
- Sehnalová, Monika
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
|
https://schema.org/isbn
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |