About: Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V posledních letech výrazně vzrostl počet vědeckých publikací zabývajících se poznatky z oblasti hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti produktů ekologického a konvenčního zemědělství. Ačkoliv jsou výsledky těchto studií často protichůdné, bylo dokázáno, že vhodná výživa půdy a rostlin je základním požadavkem pro dosažení vysoké kvality potravin.[1] Cílem předkládané pilotní studie bylo objektivně posoudit nutriční a senzorické vlastnosti rajčat (Solanum lycopersicum), paprik (Capsicum annuum) a lilků (Solanum melongena), na které bylo v průběhu vegetace opakovaně aplikováno nové organické hnojivo s obsahem bakterií rodu Thiobacillus. Jednotlivé vzorky byly získány v rámci skleníkového experimentu v turecké provincii Isparta a dle konzumentů byla takto ošetřená zelenina hodnocena jako atraktivnější. Kvalita ošetřené a neošetřené (referenční) zeleniny byla posouzena na základě komplexního vyšetření aroma metodou mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS-SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC-MS) a na základě stanovení vybraných biologicky aktivních látek metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC/DAD). Získané výsledky jednoznačně indikují rozdíly v absolutní intenzitě a relativním zastoupení těkavých látek a obsahu karotenoidních pigmentů identifikovaných v ošetřené a neošetřené zelenině. Uvedená data by mohla sloužit ke zhodnocení potenciálu přípravku v ekologickém režimu pěstování. Je však nutné zdůraznit, že pro zobecnění pozorovaných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi vzorky ošetřenými a neošetřenými bude třeba vyšetřit větší soubor vzorků.
  • V posledních letech výrazně vzrostl počet vědeckých publikací zabývajících se poznatky z oblasti hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti produktů ekologického a konvenčního zemědělství. Ačkoliv jsou výsledky těchto studií často protichůdné, bylo dokázáno, že vhodná výživa půdy a rostlin je základním požadavkem pro dosažení vysoké kvality potravin.[1] Cílem předkládané pilotní studie bylo objektivně posoudit nutriční a senzorické vlastnosti rajčat (Solanum lycopersicum), paprik (Capsicum annuum) a lilků (Solanum melongena), na které bylo v průběhu vegetace opakovaně aplikováno nové organické hnojivo s obsahem bakterií rodu Thiobacillus. Jednotlivé vzorky byly získány v rámci skleníkového experimentu v turecké provincii Isparta a dle konzumentů byla takto ošetřená zelenina hodnocena jako atraktivnější. Kvalita ošetřené a neošetřené (referenční) zeleniny byla posouzena na základě komplexního vyšetření aroma metodou mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS-SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC-MS) a na základě stanovení vybraných biologicky aktivních látek metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC/DAD). Získané výsledky jednoznačně indikují rozdíly v absolutní intenzitě a relativním zastoupení těkavých látek a obsahu karotenoidních pigmentů identifikovaných v ošetřené a neošetřené zelenině. Uvedená data by mohla sloužit ke zhodnocení potenciálu přípravku v ekologickém režimu pěstování. Je však nutné zdůraznit, že pro zobecnění pozorovaných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi vzorky ošetřenými a neošetřenými bude třeba vyšetřit větší soubor vzorků. (cs)
  • This study is aimed to the influence of new growth stimulator on sensory and nutritional quality of vegetables from Solanaceae familly. (en)
Title
  • Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých
  • Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých (cs)
  • Effect of application of a new growth stimulator on nutritional and sensory properties of solanaceous vegetables (en)
skos:prefLabel
  • Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých
  • Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých (cs)
  • Effect of application of a new growth stimulator on nutritional and sensory properties of solanaceous vegetables (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22340/11:43892909!RIV12-MSM-22340___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238735
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22340/11:43892909
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • HPLC/DAD; GC-MS; HS-SPME; solanaceous; flavor (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0FADF0E7B1B2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 41
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Hradecký, Jaromír
  • Novotná, Hana
  • Přinosilová, Šárka
  • Riddellová, Kateřina
  • Schulzová, Věra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22340
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software