Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V posledních letech výrazně vzrostl počet vědeckých publikací zabývajících se poznatky z oblasti hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti produktů ekologického a konvenčního zemědělství. Ačkoliv jsou výsledky těchto studií často protichůdné, bylo dokázáno, že vhodná výživa půdy a rostlin je základním požadavkem pro dosažení vysoké kvality potravin.[1] Cílem předkládané pilotní studie bylo objektivně posoudit nutriční a senzorické vlastnosti rajčat (Solanum lycopersicum), paprik (Capsicum annuum) a lilků (Solanum melongena), na které bylo v průběhu vegetace opakovaně aplikováno nové organické hnojivo s obsahem bakterií rodu Thiobacillus. Jednotlivé vzorky byly získány v rámci skleníkového experimentu v turecké provincii Isparta a dle konzumentů byla takto ošetřená zelenina hodnocena jako atraktivnější. Kvalita ošetřené a neošetřené (referenční) zeleniny byla posouzena na základě komplexního vyšetření aroma metodou mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS-SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC-MS) a na základě stanovení vybraných biologicky aktivních látek metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC/DAD). Získané výsledky jednoznačně indikují rozdíly v absolutní intenzitě a relativním zastoupení těkavých látek a obsahu karotenoidních pigmentů identifikovaných v ošetřené a neošetřené zelenině. Uvedená data by mohla sloužit ke zhodnocení potenciálu přípravku v ekologickém režimu pěstování. Je však nutné zdůraznit, že pro zobecnění pozorovaných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi vzorky ošetřenými a neošetřenými bude třeba vyšetřit větší soubor vzorků.
- V posledních letech výrazně vzrostl počet vědeckých publikací zabývajících se poznatky z oblasti hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti produktů ekologického a konvenčního zemědělství. Ačkoliv jsou výsledky těchto studií často protichůdné, bylo dokázáno, že vhodná výživa půdy a rostlin je základním požadavkem pro dosažení vysoké kvality potravin.[1] Cílem předkládané pilotní studie bylo objektivně posoudit nutriční a senzorické vlastnosti rajčat (Solanum lycopersicum), paprik (Capsicum annuum) a lilků (Solanum melongena), na které bylo v průběhu vegetace opakovaně aplikováno nové organické hnojivo s obsahem bakterií rodu Thiobacillus. Jednotlivé vzorky byly získány v rámci skleníkového experimentu v turecké provincii Isparta a dle konzumentů byla takto ošetřená zelenina hodnocena jako atraktivnější. Kvalita ošetřené a neošetřené (referenční) zeleniny byla posouzena na základě komplexního vyšetření aroma metodou mikroextrakce tuhou fází ve variantě head-space (HS-SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (GC-MS) a na základě stanovení vybraných biologicky aktivních látek metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC/DAD). Získané výsledky jednoznačně indikují rozdíly v absolutní intenzitě a relativním zastoupení těkavých látek a obsahu karotenoidních pigmentů identifikovaných v ošetřené a neošetřené zelenině. Uvedená data by mohla sloužit ke zhodnocení potenciálu přípravku v ekologickém režimu pěstování. Je však nutné zdůraznit, že pro zobecnění pozorovaných rozdílů ve sledovaných parametrech mezi vzorky ošetřenými a neošetřenými bude třeba vyšetřit větší soubor vzorků. (cs)
- This study is aimed to the influence of new growth stimulator on sensory and nutritional quality of vegetables from Solanaceae familly. (en)
|
Title
| - Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých
- Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých (cs)
- Effect of application of a new growth stimulator on nutritional and sensory properties of solanaceous vegetables (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých
- Vliv aplikace nového stimulátoru růstu na nutriční a senzorické vlastnosti zeleniny z čeledi lilkovitých (cs)
- Effect of application of a new growth stimulator on nutritional and sensory properties of solanaceous vegetables (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22340/11:43892909!RIV12-MSM-22340___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22340/11:43892909
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - HPLC/DAD; GC-MS; HS-SPME; solanaceous; flavor (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Hradecký, Jaromír
- Novotná, Hana
- Přinosilová, Šárka
- Riddellová, Kateřina
- Schulzová, Věra
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |