About: Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenu secoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologicky aktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.
  • Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenu secoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologicky aktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene. (cs)
  • Flax (Linum usitatissmum L.) is a traditional crop in Czech Republic. It is a known source of textile fibers and of technical oils. Flaxseed is also used in food industry as it serves as a good source of dietary fiber, phytoestrogens, carotenoids and alfa-linolenic acid in human nutrition. On the other hand, flaxseed contains also cyanogenic glycosides with antinutritional effect. This study was focused on the analyis of the phytoestrogen secoisolariciresinol, carotenoid lutein and cyanogenic glycosides (linustatin, neolinustatin, linamarin and lotaustralin) in various flax varieties. The aim of this study was also evaluation of culinary treatment (thermal effect) on the levels of these compounds and on their distribution into oil and pomace during pressing. (en)
Title
  • Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment (en)
  • Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
  • Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování (cs)
skos:prefLabel
  • Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment (en)
  • Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
  • Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22340/11:43892898!RIV12-MSM-22340___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 188350
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22340/11:43892898
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • culinary treatment; cyanogenic glycosides; lutein; lignans; Flax (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CB3D1BDFD2D1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 41
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Jarošová, R.
  • Novotná, Hana
  • Schulzová, Věra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22340
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software