About: Determination of the immunoglobulins in bovine and goat colostrum.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Colostrum is the first food of young mammals produced a few days after birth (average 5 days ) and as such has an enormous influence on the further development of the individual. It is a liquid with a high nutritional value and especially strong influence on the modulation of the immune system and immune chick. The most important substances found in colostrum proteins, essential and nonessential amino acids, fatty acids, lactose, vitamins, minerals, growth factors and antimicrobials . The protein content in colostrum is increased especially in higher concentrations of immunoglobulin's, which have a major influence on the development of immunity. Determination of immunoglobulin can be done by various methods. Large potential for the determination of immunoglobulins has radial immunodiffusion, which represents a simple method based on the interaction between immunoglobulin antibodies coupled to agarose gel RID kit. For the determination of immunoglobulins is suitable use as SDS- PAGE electrophoresis, which proved to be a suitable method for identifying the immunoglobulin's arbitration and has a promising potential for quantification of the protein. Rapid analysis of samples of colostrum immunoglobulin content in terms of the determination of density, which significantly correlated (quotient determination 95 %) containing immunoglobulin's. A similar dependence has been demonstrated between content of immunoglobulin and refractive index of samples of colostrum. (en)
  • Mlezivo je první potravou mláďat savců produkovanou několik málo dní po porodu a jako takové má mimořádný vliv na další rozvoj jedince. Jde o tekutinu s vysokou nutriční hodnotou a především výrazným vlivem na modulaci imunitního systému a obranyschopnost mláděte. K nejdůležitějším látkám, které v kolostru nalezneme, patří bílkoviny, tuk, laktosa, vitaminy, minerály, růstové a antimikrobiální faktory. Obsah bílkovin v mlezivu je navýšen především vyšší koncentrací imunoglobulinů, které mají hlavní vliv na rozvoj imunity organismu a které jsou hlavním ukazatelem jakosti při komerčním využití mleziva např. ve formě doplňků stravy. V kravském mlezivu nejvíce zastoupen IgG. Hladina koncentrace imunoglobulinů s postupem laktace výrazně klesá, mezi prvním a druhým nádojem je pokles až 50%. Stanovení imunoglobulinů lze provést různými metodami. Velký potenciál pro stanovení imunoglobulinů má radiální imunodifuze, která představuje jednoduchou metodu založenou na interakci imunoglobulinu s vázanou protilátkou v agarosovém gelu RID sady. Touto interakcí vzniká precipitační kruh, jehož průměr koreluje s koncentrací imunoglobulinů. Obsah IgG stanovený pomocí RID u 29 vzorků kravského mleziva byl v rozmezí od 18,4 do 240,5 mg.mL-1 (medián 88,5 mg.mL-1). Pro stanovení imunoglobulinů byly ověřeny i další metody, např. SDS­PAGE elektroforéza a RP-HPLC. Rychlá metoda stanovení obsahu imunoglobulinů ve vzorcích mleziva je založena na korelaci mezi měrnou hmotností a koncentrací imunoglobulinů (R2 0,94), méně těsný vztah byl nalezen pro index lomu (R2 0,81).
  • Mlezivo je první potravou mláďat savců produkovanou několik málo dní po porodu a jako takové má mimořádný vliv na další rozvoj jedince. Jde o tekutinu s vysokou nutriční hodnotou a především výrazným vlivem na modulaci imunitního systému a obranyschopnost mláděte. K nejdůležitějším látkám, které v kolostru nalezneme, patří bílkoviny, tuk, laktosa, vitaminy, minerály, růstové a antimikrobiální faktory. Obsah bílkovin v mlezivu je navýšen především vyšší koncentrací imunoglobulinů, které mají hlavní vliv na rozvoj imunity organismu a které jsou hlavním ukazatelem jakosti při komerčním využití mleziva např. ve formě doplňků stravy. V kravském mlezivu nejvíce zastoupen IgG. Hladina koncentrace imunoglobulinů s postupem laktace výrazně klesá, mezi prvním a druhým nádojem je pokles až 50%. Stanovení imunoglobulinů lze provést různými metodami. Velký potenciál pro stanovení imunoglobulinů má radiální imunodifuze, která představuje jednoduchou metodu založenou na interakci imunoglobulinu s vázanou protilátkou v agarosovém gelu RID sady. Touto interakcí vzniká precipitační kruh, jehož průměr koreluje s koncentrací imunoglobulinů. Obsah IgG stanovený pomocí RID u 29 vzorků kravského mleziva byl v rozmezí od 18,4 do 240,5 mg.mL-1 (medián 88,5 mg.mL-1). Pro stanovení imunoglobulinů byly ověřeny i další metody, např. SDS­PAGE elektroforéza a RP-HPLC. Rychlá metoda stanovení obsahu imunoglobulinů ve vzorcích mleziva je založena na korelaci mezi měrnou hmotností a koncentrací imunoglobulinů (R2 0,94), méně těsný vztah byl nalezen pro index lomu (R2 0,81). (cs)
Title
  • Determination of the immunoglobulins in bovine and goat colostrum. (en)
  • Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
  • Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu. (cs)
skos:prefLabel
  • Determination of the immunoglobulins in bovine and goat colostrum. (en)
  • Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
  • Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43898462!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1210376)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 47141
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43898462
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • goat colostrum; bovine colostrum; immunoglobulins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [267D728B50BB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čurda, Ladislav
  • Skalka, Volodymyr
  • Vašíčková, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software