About: Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mykotoxiny mohou být stejně jako ostatní xenobiotika částečně metabolizovány za vzniku konjugovaných forem mykotoxinů, které se mohou vyskytovat buď ve formě rozpustné (maskované mykotoxiny) či asociované v makromolekule (vázané mykotoxiny). Konzumenti jsou tak prostřednictvím potravin kontaminovaných mykotoxiny vystaveni jak jejich nativním, tak částečně metabolizovaným formám. V současné době je známo okolo čtyřiceti maskovaných forem mykotoxinů, většinou pocházejících ze skupiny produkovaných mikromycetami rodu Fusarium. Výskyt konjugovaných forem mykotoxinů byl prokázán v mnoha obilovinách, cereálních výrobcích, ale také v dalších potravinách, například pivu a zejména tam, kde bylo při technologickém procesu výroby použito fermentace, při které může docházek k uvolnění vázaných toxinů. Cílem studie byla analýza vzorků ječmene jarního vykazující vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem za účelem detekce možných konjugovaných forem těchto mykotoxinů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií. Pro účely toho experimentu byly využity vzorky řady odrůd ječmene jarního pocházející z lokalit Kroměříž a Žabčice pěstovaných za podmínek různého ošetření. Pro analýzu byly záměrně vybrány vzorky vykazující velmi vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem, u nichž byla spíše očekávána detekce konjugovaných forem těchto mykotoxinů.
  • Mykotoxiny mohou být stejně jako ostatní xenobiotika částečně metabolizovány za vzniku konjugovaných forem mykotoxinů, které se mohou vyskytovat buď ve formě rozpustné (maskované mykotoxiny) či asociované v makromolekule (vázané mykotoxiny). Konzumenti jsou tak prostřednictvím potravin kontaminovaných mykotoxiny vystaveni jak jejich nativním, tak částečně metabolizovaným formám. V současné době je známo okolo čtyřiceti maskovaných forem mykotoxinů, většinou pocházejících ze skupiny produkovaných mikromycetami rodu Fusarium. Výskyt konjugovaných forem mykotoxinů byl prokázán v mnoha obilovinách, cereálních výrobcích, ale také v dalších potravinách, například pivu a zejména tam, kde bylo při technologickém procesu výroby použito fermentace, při které může docházek k uvolnění vázaných toxinů. Cílem studie byla analýza vzorků ječmene jarního vykazující vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem za účelem detekce možných konjugovaných forem těchto mykotoxinů s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií. Pro účely toho experimentu byly využity vzorky řady odrůd ječmene jarního pocházející z lokalit Kroměříž a Žabčice pěstovaných za podmínek různého ošetření. Pro analýzu byly záměrně vybrány vzorky vykazující velmi vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem, u nichž byla spíše očekávána detekce konjugovaných forem těchto mykotoxinů. (cs)
  • Mycotoxins may be like other xenobiotics partially metabolized to form conjugated forms of mycotoxins, which can occur either in soluble form (masked mycotoxins) or in the macromolecule associated (bound mycotoxins). Consumers are thus through food contaminated with mycotoxins exposed both their native and partially metabolised forms. Currently known forms around forty masked mycotoxins, mostly originating from micromycetes produced by Fusarium. Occurrence of conjugated forms of mycotoxins has been demonstrated in many cereals, cereal products, but also in other foods such as beer, and in particular where it was during the technological process used in the production fermentation at docházek which can release bound toxins. The aim of the study was to analyze samples having a high spring barley mycotoxin contamination zearalenone and nivalenol in order to detect possible conjugated forms of these mycotoxins using ultra performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry high performance. For the purposes of this experiment were used samples series spring barley varieties from locations Kroměříž and Žabčice grown under conditions of different treatments. For the analysis were deliberately chosen samples showing very high levels of contamination with mycotoxins nivalenol and zearalenone, which have been rather expected detection conjugated forms of these mycotoxins. (en)
Title
  • Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním
  • Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním (cs)
  • Conjugated forms of Fusarium mycotoxins zearalenone and nivalenol in spring barley (en)
skos:prefLabel
  • Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním
  • Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním (cs)
  • Conjugated forms of Fusarium mycotoxins zearalenone and nivalenol in spring barley (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43898089!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B044)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24850
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43898089
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • U-HPLC-HRMS; mycotoxins conjugates; nivalenol; zearalenon; Fusarium; Mycotoxins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [843B46066080]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z konference Mykotoxiny 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Zachariášová, Milena
  • Džuman, Zbyněk
  • Vepříková, Zdenka
  • Slavíková, Petra
  • Zachariášová, Alena
  • Weinertová, Kristýna
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-895-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software