Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Eating food supplements currently has a long growing nature due to the increasing interest of consumers about their health. Many of these products is herbálního origin. Consumers, however, often focus only on the positive effects of supplements, however, as found in a number of recent studies, these products may be relatively highly contaminated example. Mycotoxins and pesticide residues. In this study were investigated comprehensive set of food supplements based on (i) plants containing phytoestrogen often based on extracts of red clover or soybean, (ii) Silybum Marian, which is used as a hepatoprotective herbs due to the high content of antioxidants and last (iii ) nonspecific group of plants detoxifikačnímu effects. A total of 69 products were analyzed for the content of mycotoxins 57 using optimized QuEChERS isolation step followed by purification with an analytical terminal using ultra performance liquid chromatography with tandem mass-spectrometry. The results were processed and as set mycotoxin content per unit weight, but also on the recommended daily dose according to the manufacturer. For mycotoxins, an established tolerable daily intake (TDI) was also calculated the level of meeting this limit for mycotoxins detected. (en)
- Konzumace doplňků stravy má v současné době dlouhodobě rostoucí charakter z důvodu zvyšujícího se zájmu konzumentů o své zdraví. Celá řada těchto přípravků je herbálního původu. Konzumenti se ale často zaměřují pouze na pozitivní efekty doplňků stravy, nicméně jak bylo zjištěno v celé řadě nedávných studií, mohou být tyto přípravky i poměrně výrazně kontaminovány např. mykotoxiny či rezidui pesticidů. V rámci této studie byl vyšetřován komplexní soubor doplňků stravy založených na (i) rostlinách s obsahem fytoestrogenu často založené na extraktech z červeného jetele či sóji, (ii) ostropestřci mariánském, kterého se využívá jako hepatoprotektivní byliny vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů a poslední (iii) nespecifické skupině rostlin s detoxifikačnímu účinky. Celkem 69 přípravků bylo analyzováno na obsah 57 mykotoxinů s využitím optimalizovaného izolačního kroku QuEChERS s přečistěním následované analytickou koncovkou využívající ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Výsledky byly zpracovány jednak jako obsah stanovených mykotoxinů na jednotku hmotnosti, ale i na doporučenou denní dávku dle výrobce. Pro mykotoxiny, pro než je stanoven tolerovatelný denní příjem (TDI) byla též spočtena míra naplnění tohoto limitu pro detekované mykotoxiny.
- Konzumace doplňků stravy má v současné době dlouhodobě rostoucí charakter z důvodu zvyšujícího se zájmu konzumentů o své zdraví. Celá řada těchto přípravků je herbálního původu. Konzumenti se ale často zaměřují pouze na pozitivní efekty doplňků stravy, nicméně jak bylo zjištěno v celé řadě nedávných studií, mohou být tyto přípravky i poměrně výrazně kontaminovány např. mykotoxiny či rezidui pesticidů. V rámci této studie byl vyšetřován komplexní soubor doplňků stravy založených na (i) rostlinách s obsahem fytoestrogenu často založené na extraktech z červeného jetele či sóji, (ii) ostropestřci mariánském, kterého se využívá jako hepatoprotektivní byliny vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů a poslední (iii) nespecifické skupině rostlin s detoxifikačnímu účinky. Celkem 69 přípravků bylo analyzováno na obsah 57 mykotoxinů s využitím optimalizovaného izolačního kroku QuEChERS s přečistěním následované analytickou koncovkou využívající ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Výsledky byly zpracovány jednak jako obsah stanovených mykotoxinů na jednotku hmotnosti, ale i na doporučenou denní dávku dle výrobce. Pro mykotoxiny, pro než je stanoven tolerovatelný denní příjem (TDI) byla též spočtena míra naplnění tohoto limitu pro detekované mykotoxiny. (cs)
|
Title
| - Mycotoxins in natural dietary supplements (en)
- Mykotoxiny v doplňcích stravy přírodního původu
- Mykotoxiny v doplňcích stravy přírodního původu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Mycotoxins in natural dietary supplements (en)
- Mykotoxiny v doplňcích stravy přírodního původu
- Mykotoxiny v doplňcích stravy přírodního původu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/14:43898087!RIV15-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/14:43898087
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - UPLC-MS/MS; dietary supplements; Mycotoxins (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek z konference Mykotoxiny 2014
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Václavíková, Marta
- Zachariášová, Milena
- Džuman, Zbyněk
- Vepříková, Zdenka
- Fenclová, Marie
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |