Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V práci byl sledován vliv emulzní enkapsulace kmene Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 do mléčné bílkovinné matrice na jeho růst, metabolickou aktivitu, stabilitu v podmínkách simulující trávicí trakt a na stabilitu při aplikaci do laboratorně vyrobeného sýra skladovaného v solném nálevu. Enkapsulace snížila metabolickou aktivitu buněk, molární poměr vzniklých kyselin byl posunut ve prospěch kyseliny mléčné. Enkapsulace významně zvýšila životaschopnost buněk v simulovaných podmínkách trávicího traktu (o 5 řádů v1 ml v porovnání s buňkami neenkapsulovanými), ale neměla vliv na stabilitu v sýru skladovaném v 16 % hm. roztoku NaCl s přídavkem syrovátky.
- V práci byl sledován vliv emulzní enkapsulace kmene Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 do mléčné bílkovinné matrice na jeho růst, metabolickou aktivitu, stabilitu v podmínkách simulující trávicí trakt a na stabilitu při aplikaci do laboratorně vyrobeného sýra skladovaného v solném nálevu. Enkapsulace snížila metabolickou aktivitu buněk, molární poměr vzniklých kyselin byl posunut ve prospěch kyseliny mléčné. Enkapsulace významně zvýšila životaschopnost buněk v simulovaných podmínkách trávicího traktu (o 5 řádů v1 ml v porovnání s buňkami neenkapsulovanými), ale neměla vliv na stabilitu v sýru skladovaném v 16 % hm. roztoku NaCl s přídavkem syrovátky. (cs)
- In this study the effect of the emulsion encapsulation on growth, metabolic activity, stability under conditions simulating gastro-intestinal human tract and stability of Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 in laboratory-made fresh brined cheese was evaluated. Encapsulation decreased the metabolic activity of the cells, the molar ratio of the resulting acids was shifted in favour of lactic acid. Encapsulation also significantly increased viability of the cells BB12 exposed to gastro-intestinal conditions; free cells BB12 decreased by 5 log cycles per ml compared to encapsulated cells. No effect of encapsulation on stability of the cells BB12 in the laboratory-made fresh cheese while storing in brine solution (16 % w/w NaCl) with the addition of whey was found. (en)
|
Title
| - Viability and metabolic activity of non-encapsulated and encapsulated bifidobacteria (en)
- Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
- Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Viability and metabolic activity of non-encapsulated and encapsulated bifidobacteria (en)
- Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
- Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/14:43897562!RIV15-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/14:43897562
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12, encapsulation, metabolic activity, GIT, white cheese (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Horáčková, Šárka
- Plocková, Milada
- Sluková, Marcela
- Martínková, Kristýna
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |