About: Evaluation of meat freshness: New possibilities     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Freshness of meat is an important property, thus, new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight - mass spectroscopy (TOF-MS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents. DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and spoiled meat. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and old meat can be found sharply separated in scatterplot and can be distinguished. (en)
  • Pro sledování čerstvosti masa byl použit vrchní šál kýty, který byl rozporcován na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřili pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy.
  • Pro sledování čerstvosti masa byl použit vrchní šál kýty, který byl rozporcován na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřili pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy. (cs)
Title
  • Evaluation of meat freshness: New possibilities (en)
  • Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
  • Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti. (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of meat freshness: New possibilities (en)
  • Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
  • Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/14:43897430!RIV15-MZE-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B053)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 45264
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/14:43897430
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • possibilities; New; freshness; meat; Evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [30366578C2F3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Rajchl, Aleš
  • Škorpilová, Tereza
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VFU Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-728-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software