Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Plemenem ovcí, jehož chov se rozšiřuje, je vřesová ovce, původem ze severovýchodních oblastí Německa. Jde o skromné plemeno chované na chudých, písčitých půdách vřesovišť. Na pastvě zužitkují i méně hodnotné rostliny, a lze je tak perspektivně využít i k řízené pastvě v chráněných oblastech. Je to pozdní plemeno menšího tělesného rámce, jehož předností je dobrá kvalita masa s chutí zvěřiny a nízkým výskytem loje. Charakteristickou chuť mladého jehněčího masa si udrží až do věku 12-14 měsíců. Proto byla hodnocena kvalita masa vřesové ovce: barva, textura, hmotnostní ztráty ve srovnání s masným plemenem Texel. Barva byla měřena reflexní spektrofotometrií; vřesová ovce se ukazuje tmavší než Texel. Textura masa byla hodnocena na základě Warner-Bratzlerovy síly a max. energie ve střihu, maso vřesové ovce bylo křehčí. Nebyly nalezeny rozdíly v hmotnostních ztrátách při tepelném opracování. Na základě naměřených hodnot se ukazují vřesové ovce vhodné pro produkci kvalitního jehněčího masa.
- Plemenem ovcí, jehož chov se rozšiřuje, je vřesová ovce, původem ze severovýchodních oblastí Německa. Jde o skromné plemeno chované na chudých, písčitých půdách vřesovišť. Na pastvě zužitkují i méně hodnotné rostliny, a lze je tak perspektivně využít i k řízené pastvě v chráněných oblastech. Je to pozdní plemeno menšího tělesného rámce, jehož předností je dobrá kvalita masa s chutí zvěřiny a nízkým výskytem loje. Charakteristickou chuť mladého jehněčího masa si udrží až do věku 12-14 měsíců. Proto byla hodnocena kvalita masa vřesové ovce: barva, textura, hmotnostní ztráty ve srovnání s masným plemenem Texel. Barva byla měřena reflexní spektrofotometrií; vřesová ovce se ukazuje tmavší než Texel. Textura masa byla hodnocena na základě Warner-Bratzlerovy síly a max. energie ve střihu, maso vřesové ovce bylo křehčí. Nebyly nalezeny rozdíly v hmotnostních ztrátách při tepelném opracování. Na základě naměřených hodnot se ukazují vřesové ovce vhodné pro produkci kvalitního jehněčího masa. (cs)
- Sheep breeds whose breeding is expanding the heather sheep, originally from northeastern regions of Germany. It is a modest breed reared on poor, sandy soils of heaths. On the Feast utilize less valuable plants, so they can also be used to prospectively controlled grazing in protected areas. It's late breed smaller body frame, the advantages of good quality meat with a taste of venison and a low incidence of fat. The characteristic taste of young lamb can hold up to 12-14 months. Therefore, the meat quality was evaluated heather sheep: color, texture, weight loss compared to beef breeds Texel. The color was measured by spectrophotometry reflective; heather sheep appears darker than Texel. The texture of meat was evaluated by Warner-Bratzlerovy strength and max. Energy shear heather sheep meat was tender. There were no differences in weight loss during heat treatment. Based on the measured values ??show heather sheep suitable for the production of quality lamb. (en)
|
Title
| - Heather sheep - a new source of meat (en)
- VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA
- VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA (cs)
|
skos:prefLabel
| - Heather sheep - a new source of meat (en)
- VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA
- VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43897131!RIV15-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43897131
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chodová, Darina
- Fantová, Milena
- Nohejlová, Lenka
- Pipek, Petr
- Rohlík, Bo-Anne
- Škorpilová, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |