About: The antioxidant capacity of the insoluble components of beverages     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Metody stanovení antioxidační kapacity (AOC) potravin obvykle využívají pouze analýzu extraktů z potravin. Skutečný příjem antioxidantů potravinami tak může být často významně podhodnocen, neboť neextrahovatelné antioxidanty vázáné na nerozpustné části potravin nejsou do hodnocení zahrnuty. Po hydrolýze nebo jiném uvolnění z matrice v horní části gastrointestinálního traktu se však může část původně nerozpustných antioxidantů rovněž absorbovat. Pravděpodobně větší význam má ale přímý antioxidační účinek nerozpustných složek v tlustém střevě. Výše uvedené skutečnosti se týkají nejen potravin v pevném stavu, např. cereálií s vyšším obsahem vlákniny, ale také nápojů se zákalem, představujících heterogenní hrubě disperzní soustavy. Trend rostoucí spotřeby méně upravovaných potravin má za následek mj. jistý posun poptávky od filtrovaných piv, sladových nápojů i ovocných šťáv k nefiltrovaným výrobkům. Je dobře známo, že např. nefiltrovaná piva obsahují vyšší koncentrace živin, jako je thiamin a další vitaminy skupiny B, i dalších biologicky aktivních látek. Cílem této studie bylo získat informace o množství antioxidantů vázaných na nerozpustných částicích rozdílného charakteru, které jsou součástí některých druhů nefiltrovaných nápojů. Pro stanovení celkové antioxidační (antiradikálové) kapacity cereálních výrobků existuje několik variant metody, která umožňuje analýzu nerozpustných podílů přímo, bez předchozí hydrolýzy. Na našem pracovišti jsme pro stanovení celkové AOC pšeničných otrub a podobných materiálů použili upravenou metodu na základě spektrofotometrického sledování zhášení radikálu ABTS+, když jsme po několikanásobné extrakci vzorku stanovili AOC odděleně ve spojeném extraktu a nerozpustném zbytku. Pro vzorky nápojů byla použita optimalizovaná metoda, která zahrnuje paralelní analýzu nefiltrovaných a filtrovaných nápojů.
  • Metody stanovení antioxidační kapacity (AOC) potravin obvykle využívají pouze analýzu extraktů z potravin. Skutečný příjem antioxidantů potravinami tak může být často významně podhodnocen, neboť neextrahovatelné antioxidanty vázáné na nerozpustné části potravin nejsou do hodnocení zahrnuty. Po hydrolýze nebo jiném uvolnění z matrice v horní části gastrointestinálního traktu se však může část původně nerozpustných antioxidantů rovněž absorbovat. Pravděpodobně větší význam má ale přímý antioxidační účinek nerozpustných složek v tlustém střevě. Výše uvedené skutečnosti se týkají nejen potravin v pevném stavu, např. cereálií s vyšším obsahem vlákniny, ale také nápojů se zákalem, představujících heterogenní hrubě disperzní soustavy. Trend rostoucí spotřeby méně upravovaných potravin má za následek mj. jistý posun poptávky od filtrovaných piv, sladových nápojů i ovocných šťáv k nefiltrovaným výrobkům. Je dobře známo, že např. nefiltrovaná piva obsahují vyšší koncentrace živin, jako je thiamin a další vitaminy skupiny B, i dalších biologicky aktivních látek. Cílem této studie bylo získat informace o množství antioxidantů vázaných na nerozpustných částicích rozdílného charakteru, které jsou součástí některých druhů nefiltrovaných nápojů. Pro stanovení celkové antioxidační (antiradikálové) kapacity cereálních výrobků existuje několik variant metody, která umožňuje analýzu nerozpustných podílů přímo, bez předchozí hydrolýzy. Na našem pracovišti jsme pro stanovení celkové AOC pšeničných otrub a podobných materiálů použili upravenou metodu na základě spektrofotometrického sledování zhášení radikálu ABTS+, když jsme po několikanásobné extrakci vzorku stanovili AOC odděleně ve spojeném extraktu a nerozpustném zbytku. Pro vzorky nápojů byla použita optimalizovaná metoda, která zahrnuje paralelní analýzu nefiltrovaných a filtrovaných nápojů. (cs)
  • Methods for determination of antioxidant capacity ( AOC) of food usually used only for the analysis of extracts from food. The actual food intake of antioxidants can often be significantly underestimated because of non-extractable antioxidants for bound to insoluble part of the food are not included in the evaluation . After hydrolysis or otherwise released from the matrix in the upper gastrointestinal tract may part originally insoluble antioxidants also absorb. Probably more important but direct antioxidant effect of insoluble components in the colon. The foregoing relate only food in solid form , such as cereals with high fiber content , but also beverages with haze representing heterogeneous coarsely dispersed systems . The trend of increasing consumption of less processed foods has resulted in , among other things , a certain shift in demand from the filtered beers , malt beverages and fruit juices to unfiltered products. It is well known that such unfiltered beer contain higher concentrations of nutrients such as thiamin and other B vitamins , and other biologically active substances. The aim of this study was to obtain information on the amount of antioxidants bound to insoluble particles of different character, which are part of some species unfiltered beverages. To determine the total antioxidant ( antiradical ) capacity of cereal products , there are several variants of a method that allows the analysis of insolubles directly without prior hydrolysis . At our institution, to determine the overall AOC wheat bran and similar materials used a modified method based on spectrophotometric monitoring quenching radical ABTS + when we after repeated extraction of the sample set AOC separately in the combined extracts and insoluble residues . For samples used beverage optimized method, which comprises a parallel analysis of the unfiltered and filtered beverages. (en)
Title
  • The antioxidant capacity of the insoluble components of beverages (en)
  • Antioxidační kapacita nerozpustných složek nápojů
  • Antioxidační kapacita nerozpustných složek nápojů (cs)
skos:prefLabel
  • The antioxidant capacity of the insoluble components of beverages (en)
  • Antioxidační kapacita nerozpustných složek nápojů
  • Antioxidační kapacita nerozpustných složek nápojů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43896684!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 61446
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43896684
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • malt beverage; beer; ABTS method; insoluble antioxidants; antioxidants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F59372106CAF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Cejpek, Karel
  • Konečný, Michael
  • Bícová, M.
  • Zemanová, K.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VŠCHT + VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-866-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software