Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálními enzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsahu polysacharidu inulinu v potravinách byla optimalizována analytická metoda užívající ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD). Metoda je vyvíjena a testována za pomoci vzorku polysacharidu inulinu izolovaného z topinamburu, poskytnutého v rámci projektu Biorafinace. Součástí vývoje analytické metody je i studium stability polysacharidu inulinu při kyselé hydrolýze.
- Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálními enzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsahu polysacharidu inulinu v potravinách byla optimalizována analytická metoda užívající ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD). Metoda je vyvíjena a testována za pomoci vzorku polysacharidu inulinu izolovaného z topinamburu, poskytnutého v rámci projektu Biorafinace. Součástí vývoje analytické metody je i studium stability polysacharidu inulinu při kyselé hydrolýze. (cs)
- Inulin is fructooligosaccharid serving as a storage material of plants of the family of angiospermae and bellflower. It consists of fructosyl chain terminated by one molecule of glucose. One molecule of polysaccharide inulin may consist of up to one hundred fructose units, most often contains twenty to thirty units. It is a fine white powder, sweet taste. The human body is not able to exploit the polysaccharide inulin, because it is not fissile by amylase. Currently, it is used as a prebiotic, because it is cleavable by bacterial enzymes of the intestinal microflora, and it is therefore a good source of energy for microflora. Polysaccharide inulin can be added to foods for diabetics as a sugar substitute because it does not increase blood sugar levels. Among the richest sources include commercial chicory and Jerusalem artichoke. Furthermore, the polysaccharide inulin can be found in jams or artichoke, large amounts can also be found in onions and garlic. The present work deals with the development of method for the determination of the polysaccharide inulin. For the purpose of monitoring the content of inulin in food, analytical method has been optimized using ultra performance liquid chromatography coupled with evaporative light scattering detector (UPLC-ELSD). The method is developed and tested using a sample of polysaccharide inulin isolated from artichoke, provided by the project of Biorafination. Part of the development of analytical methods is the study of stability of polysaccharide inulin during acidic hydrolysis. (en)
|
Title
| - DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN (en)
- Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
- Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu (cs)
|
skos:prefLabel
| - DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN (en)
- Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
- Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43896548!RIV14-TA0-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43896548
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - UPLC-ELSD; artichoke; polysaccharide inulin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Chemické listy (special issue 13-14)
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Schulzová, Věra
- Krtková, Veronika
- Krmela, Aleš
|
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |