About: Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Selected strains of Lactobacillus spp. belong among important probiotic bacteria. They are used as starters or adjunct probiotic cultures in fermented dairy products, particularly in fermented milk, fermented buttermilk, kefir, yoghurt and cheese. In the Czech Republic, probiotic strains of L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei and L. rhamnosus are mainly applied to fermented dairy products. Many manufacturers, however, declare only content of probiotic culture in the product without specification of the species or the particular strain of Lactobacillus spp.. This leads to difficult identification, quantification and control of particular probiotic microorganisms. In dairy products, the content of these probiotic bacteria should be controlled because of their technological and medico-functional properties. Classical enumeration using plate method determine only live cells, but this method is time consuming and generally exhibits variation up to 30%. In addition, the assays are non-specific, as the use of culture media are not sufficiently selective to various types of lactobacilli. In contrast, the quantitative determination by qPCR is rapid, highly sensitive and accurate, though qPCR can detect the DNA of living and dead cells. However, investment and operating costs are higher than for plate methods. In addition, qPCR involves several critical steps for obtaining correct results such as the DNA isolation, the design of specific primers, control of reaction inhibitors and potential contamination. (en)
  • Vybrané kmeny rodu Lactobacillus spp. patří mezi významné probiotické bakterie. Využívají se jako startovací či doplňkové probiotické kultury do fermentovaných mlékárenských výrobků, a to zejména do fermentovaných mlék, kysaného podmáslí, kefírů, jogurtů a sýrů. V České republice se do fermentovaných mléčných výrobků aplikují především probiotické kmeny druhů L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei a L. rhamnosus. Mnoho výrobců však na svém produktu deklaruje pouze obsah probiotické kultury bez specifikace druhu a konkrétního kmene Lactobacillus spp., což vede k nesnadné orientaci a nemožné zpětné kontrole a kvantifikaci přítomných probiotických bakterií. Z hlediska technologických i zdravotně-funkčních vlastností těchto probiotických bakterií by měl být jejich počet v mlékárenských produktech kontrolován. Klasické kvantitativní stanovení pomocí plotnových metod sice zachycuje pouze živé buňky, je však časově náročné a může obecně vykazovat odchylku až 30 %. Navíc bývá toto stanovení nespecifické, jelikož použitá kultivační média nejsou dostatečně selektivní vůči vybraným druhům laktobacilů. Naproti tomu kvantitativní stanovení pomocí qPCR je rychlejší, vysoce citlivé a přesné, nicméně qPCR může detekovat DNA z živých i mrtvých buněk. Investiční i provozní náklady jsou ovšem vyšší než u plotnových metod. Navíc qPCR zahrnuje několik kritických kroků pro obdržení správných výsledků, kterými jsou izolace DNA, návrh specifických primerů, kontrola inhibitorů reakce a potenciální kontaminace.
  • Vybrané kmeny rodu Lactobacillus spp. patří mezi významné probiotické bakterie. Využívají se jako startovací či doplňkové probiotické kultury do fermentovaných mlékárenských výrobků, a to zejména do fermentovaných mlék, kysaného podmáslí, kefírů, jogurtů a sýrů. V České republice se do fermentovaných mléčných výrobků aplikují především probiotické kmeny druhů L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei a L. rhamnosus. Mnoho výrobců však na svém produktu deklaruje pouze obsah probiotické kultury bez specifikace druhu a konkrétního kmene Lactobacillus spp., což vede k nesnadné orientaci a nemožné zpětné kontrole a kvantifikaci přítomných probiotických bakterií. Z hlediska technologických i zdravotně-funkčních vlastností těchto probiotických bakterií by měl být jejich počet v mlékárenských produktech kontrolován. Klasické kvantitativní stanovení pomocí plotnových metod sice zachycuje pouze živé buňky, je však časově náročné a může obecně vykazovat odchylku až 30 %. Navíc bývá toto stanovení nespecifické, jelikož použitá kultivační média nejsou dostatečně selektivní vůči vybraným druhům laktobacilů. Naproti tomu kvantitativní stanovení pomocí qPCR je rychlejší, vysoce citlivé a přesné, nicméně qPCR může detekovat DNA z živých i mrtvých buněk. Investiční i provozní náklady jsou ovšem vyšší než u plotnových metod. Navíc qPCR zahrnuje několik kritických kroků pro obdržení správných výsledků, kterými jsou izolace DNA, návrh specifických primerů, kontrola inhibitorů reakce a potenciální kontaminace. (cs)
Title
  • Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination (en)
  • Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení
  • Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení (cs)
skos:prefLabel
  • Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination (en)
  • Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení
  • Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských fermentovaných výrobků a jejich selektivní stanovení (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43895888!RIV14-MZE-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B090)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • nezaveden
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 61609
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43895888
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • probiotics, Lactobacillus spp., qPCR, plate methods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0B62CCA98E85]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 141
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horáčková, Šárka
  • Plocková, Milada
  • Jebavá, Iva
  • Mühlhansová, Andrea
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software