Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Beside pH and bounded water, the colour of meat could also be affected by a wider range of factors. Nevertheless, it is mostly impossible to track back the history of post mortal changes under real conditions, and the actual value of pH does not reflect the meat quality. Producers can visually assess the colour of meat to some point and measure pH, but they cannot determine, whether the meat have PSE or DFD myopathy. Firstly, there are troubles particularly with the production of wholemuscle products; secondly, dark meat becomes difficult to sell. This experiment studied the pH assessment in pork and beef meat in relation to sex and ways of pre-slaughter housing. In both cases, colour was measured parallely (reflexive spectrophotometer Minolta CM2600d) and the values of L* and a* were recorded. A slight tendency was found between actual pH value and lightness L*,in pork meat, without known history. Similarly the ultimate pH value in beef (pH24 and more) correlated with colour parameters of lightness L*, with smaller relation to redness a* and yellowness b*. Measured pH values and their classification agreed with the influence of sex ? higher pH in bulls. The way of pre-slaughter housing was also noted; as expected, the collective housing of bulls led to higher pH values than of bulls housed separately. (en)
- Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována.
- Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována. (cs)
|
Title
| - Relation between meat pH and colour (en)
- Souvislost pH a barvy masa
- Souvislost pH a barvy masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Relation between meat pH and colour (en)
- Souvislost pH a barvy masa
- Souvislost pH a barvy masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43895402!RIV14-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43895402
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - beef carcass, pH, colour, PSE, DFD, pork (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Šimoniová, Anna
- Škorpilová, Tereza
- Skřivánek, Adam
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |