About: Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles. A model solution of gushing liquid was created and the influence of the temperature, pressure and pH on the intensity of gushing was measured. (en)
  • Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení ideálně simuluje klasické otevření pivní lahve. Byl vytvořen modelový roztok gushingového piva a změřen vliv teploty, tlaku a pH na intezitu přepěňování. Výsledkem jsou pak jednotlivé závislosti těchto parametrů na intezitu přepěňování.
  • Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení ideálně simuluje klasické otevření pivní lahve. Byl vytvořen modelový roztok gushingového piva a změřen vliv teploty, tlaku a pH na intezitu přepěňování. Výsledkem jsou pak jednotlivé závislosti těchto parametrů na intezitu přepěňování. (cs)
Title
  • Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
  • Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva (cs)
  • Influence of physicochemical factors on gushing mechanism (en)
skos:prefLabel
  • Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
  • Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva (cs)
  • Influence of physicochemical factors on gushing mechanism (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43895244!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114835
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43895244
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pressure equipment; pressure column; Gushing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [19755AAED64A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Konference CHISA 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novák, Pavel
  • Růžička, Marek
  • Brányik, Tomáš
  • Poštulková, Michaela
  • Vitoušová, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 978-80-02-02500-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software