About: Detection of frozen chicken by aconitase     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Krystalky ledu, jež vznikají při zmrazování, poškozují mitochondrie ve svalové tkáni; z nich se uvolňují enzymy, např. akonitáza, jejíž aktivita může být důkazem zmrazení masa. Aktivita akonitázy byla zjišťována spektrofotometricky v exsudátu, který se uvolnil ze vzorku masa během chladírenského a mrazírenského skladování. Tato metoda se ukázala jako vhodná pro detekci zmrazení svaloviny. K nárůstu aktivity akonitázy docházelo i při chladírenském skladování, avšak v míře menší, než při skladování mrazírenském.
  • Krystalky ledu, jež vznikají při zmrazování, poškozují mitochondrie ve svalové tkáni; z nich se uvolňují enzymy, např. akonitáza, jejíž aktivita může být důkazem zmrazení masa. Aktivita akonitázy byla zjišťována spektrofotometricky v exsudátu, který se uvolnil ze vzorku masa během chladírenského a mrazírenského skladování. Tato metoda se ukázala jako vhodná pro detekci zmrazení svaloviny. K nárůstu aktivity akonitázy docházelo i při chladírenském skladování, avšak v míře menší, než při skladování mrazírenském. (cs)
  • Ice crystals, formed during the freezing process of meat, damage cell membranes and cellular organelles and cause the release of mitochondrial enzymes into the exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. Further the goal of this study was to compare the activity of mitochondrial enzyme aconitase in chicken breasts and thighs under different storage conditions. The detected enzyme was despite the theory found also in the exudate of fresh meat, but comparing to values measured in thawed meat these values were lower. Varying values of the aconitase activity were also found in both anatomical parts of chicken. (en)
Title
  • Detection of frozen chicken by aconitase (en)
  • Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy
  • Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy (cs)
skos:prefLabel
  • Detection of frozen chicken by aconitase (en)
  • Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy
  • Detekce zmrazení kuřecího masa pomocí akonitázy (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43895222!RIV14-MZE-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B053)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 68781
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43895222
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chicken, aconitase, frozen, unfrozen (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CEE89441C1FB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Rohlík, Bo-Anne
  • Šimoniová, Anna
  • Škorpilová, Tereza
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software