Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Peroxid vodíku patří mezi nejdůležitější antimikrobiálně aktivní látky produkované laktobacily. Tato látka inhibuje či usmrcuje široké spektrum mikroorganismů, které nedisponují enzymy štěpícími peroxid, jako je např. katalasa. Baktericidní účinek H2O2 spočívá v tvorbě oxidačních produktů, jako je např. radikál OH-, jenž způsobují zlomy v buněčné DNA citlivých mikroorganismů a v silném oxidačním efektu na jejich membránové lipidy a buněčné proteiny.Cílem této práce bylo porovnat dvě metodiky stanovení H2O2 produkovaného laktobacily, z nichž jedna je určena k detekci tvorby peroxidu a druhá pak k jeho kvantitativnímu stanovení. Bylo zjištěno, že všechny testované laktobacily produkují H2O2 avšak v různých koncentracích. Nejvyšší koncentrace H2O2 (přibližně 1,4 - 2 mg?l-1 fosfátového pufru) byla naměřena u sbírkového kmene Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 a Lbc. paracasei SF1 při počtu buněk v řádů 109 KTJ ml-1. Na modifikovaném agaru byla tvorba peroxidu zaznamenána pouze u 3 kmenů, a to Lbc. casei DMF 30150, Lbc. plantarum DMF 30128 a Lbc. rhamnosus VT1, z čehož je patrné, že kvalitativní metoda stanovení je oproti kvantitativní výrazně nepřesná.
- Peroxid vodíku patří mezi nejdůležitější antimikrobiálně aktivní látky produkované laktobacily. Tato látka inhibuje či usmrcuje široké spektrum mikroorganismů, které nedisponují enzymy štěpícími peroxid, jako je např. katalasa. Baktericidní účinek H2O2 spočívá v tvorbě oxidačních produktů, jako je např. radikál OH-, jenž způsobují zlomy v buněčné DNA citlivých mikroorganismů a v silném oxidačním efektu na jejich membránové lipidy a buněčné proteiny.Cílem této práce bylo porovnat dvě metodiky stanovení H2O2 produkovaného laktobacily, z nichž jedna je určena k detekci tvorby peroxidu a druhá pak k jeho kvantitativnímu stanovení. Bylo zjištěno, že všechny testované laktobacily produkují H2O2 avšak v různých koncentracích. Nejvyšší koncentrace H2O2 (přibližně 1,4 - 2 mg?l-1 fosfátového pufru) byla naměřena u sbírkového kmene Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 a Lbc. paracasei SF1 při počtu buněk v řádů 109 KTJ ml-1. Na modifikovaném agaru byla tvorba peroxidu zaznamenána pouze u 3 kmenů, a to Lbc. casei DMF 30150, Lbc. plantarum DMF 30128 a Lbc. rhamnosus VT1, z čehož je patrné, že kvalitativní metoda stanovení je oproti kvantitativní výrazně nepřesná. (cs)
- Hydrogen peroxide is one of the most active antimicrobial substance produced by lactobacilli. The bactericidal effect of H2O2 is based on the formation of oxidation products (e.g. radical OH-) that cause changes in cellular DNA of sensitive microorganisms, as well as a strong oxidizing effect on their membrane lipids and cellular proteins. The aim of this study was to compare two methods for determination of H2O2 produced by lactobacilli. One method was designed for the qualitative detection of H2O2 and the other for its subsequent quantification. It was found that all tested lactobacilli produced H2O2 in different concentrations. The highest concentrations of H2O2 (approximately 1.4 to 2.0 mg l-1 phosphate buffer) was measured for collection strains of Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 and Lbc. paracasei SF1. Production of H2O2 on the MRS agar with the addition of tetramethylbenzidine and horse radish peroxidase was measured only for three strains Lbc. casei DMF 30150, Lbc. plantarum DMF 30128 and Lbc. rhamnosus VT1. It can be concluded that quantitative method for the determination of H2O2 is appropriate than qualitative method. (en)
|
Title
| - Qualitative and quantitative determination of hydrogen peroxide produced by strains of the genus Lactobacillus (en)
- Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus
- Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus (cs)
|
skos:prefLabel
| - Qualitative and quantitative determination of hydrogen peroxide produced by strains of the genus Lactobacillus (en)
- Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus
- Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894762!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894762
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antimicrobial substances; hydrogen peroxide; Lactobacillus sp. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Plocková, Milada
- Šviráková, Eva
- Jebavá, Iva
- Kosová, Michaela
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |