Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Legumes belong to the group of food commodities with high nutritional value and positive effects on human health, therefore it is recommended to be included in the human diet. Under certain circumstances, legumes contain substances harmful to human health, such as contaminants that can get into the crop during the growing or storage. These contaminants such as pesticides can be used in modern agricultural practices. This study was aimed to glyphosate (N-(phosphonomethyl) glycine), a broad-spectrum herbicide, which is among the most commonly used herbicides. In the last 15 months the lentils respectively. exceeding the MRL for glyphosate in lentils subject of 19 reports in the European Rapid Alert System for Food Safety and feed (RASFF). According to the European Union was, until May 25, 2012 the maximum residue levels (MRLs) for glyphosate in dry lentilss set at the level of 0.1 mg / kg. On May 25, 2012 has been officially confirmed by review of MRL (EU Commission Regulation No. 441/12) to glyphosate in dry lentils and the limit value is increased to the level of 10 mg / kg. Values for other legumes remained the same: dry beans: MLR = 2 mg / kg dry peas and chickpeas MRL = 10 mg/kg. For a long time it was considered glyphosate for animals at a relatively low toxic / toxic substance, without carcinogenic or teratogenic effects. However, recent studies provided evidence of adverse effects on human health. Glyphosate is a highly polar analyte, and therefore can not be determined using conventional multiresidue methods. For these reasons, the determination of glyphosate used for special analytical method, single residue method (SRM). In our study, glyphosate residues were determined using LC-MS/MS methodology issued by the reference laboratory for pesticide residues. (en)
- Luštěniny patří do skupiny potravinových komodit s vysokou nutriční hodnotou a pozitivními vlivy na lidské zdraví, proto je doporučováno, aby byly zahrnuty do lidské stravy. Za určitých okolností mohou luštěniny obsahovat látky škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou kontaminanty, které se mohou dostat do plodiny během pěstování nebo skladování. Tyto kontaminanty mohou být například pesticidy, které se používají v moderních zemědělských postupech. Tato studie byla zaměřena na glyfosát (N-(fosfonomethyl) glycin), širokospektrální herbicid, který patří mezi nejčastěji používané přípravky na hubení plevelů. V posledních 15 měsících byla čočka resp. překročení MLR pro glyfosát v čočce předmětem 19 hlášení v evropském systému rychlého varování pro bezpečnost potravin a krmiv (RASFF). Podle Evropské unie byl až do 25.5.2012 maximální limity reziduí (MLR) pro glyfosát v suché čočce stanoven na hladině 0,1 mg/kg. Dne 25.5.2012 bylo oficiálně potvrzeno přehodnocení MLR (EU Commission Regulation No. 441/12) pro glyfosát v suché čočce a hodnota limitu navýšena na hladinu 10 mg/kg. Hodnoty pro ostatní luštěniny zůstaly nadále stejné: suché fazole: MLR = 2 mg/kg, suchý hrách a cizrna MLR = 10 mg/kg. Po dlouhou dobu byl glyfosát považován pro živočichy za relativně nízko toxickou/netoxickou látku, bez karcinogenních nebo teratogenních účinků. Nicméně, nedávné studie přinesly důkazy o nežádoucích účincích na lidské zdraví. Glyfosát je velmi polární analyt, a proto nemůže být stanovena pomocí konvenčních multireziduálních metod. Z těchto důvodů je pro stanovení glyfosátu použita speciální analytický metoda, single residue method (SRM). V naší studii byly rezidua glyfosátu stanovovány pomocí LC-MS/MS dle metodiky vydané Evropskou referenční laboratoří pro rezidua pesticidů.
- Luštěniny patří do skupiny potravinových komodit s vysokou nutriční hodnotou a pozitivními vlivy na lidské zdraví, proto je doporučováno, aby byly zahrnuty do lidské stravy. Za určitých okolností mohou luštěniny obsahovat látky škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou kontaminanty, které se mohou dostat do plodiny během pěstování nebo skladování. Tyto kontaminanty mohou být například pesticidy, které se používají v moderních zemědělských postupech. Tato studie byla zaměřena na glyfosát (N-(fosfonomethyl) glycin), širokospektrální herbicid, který patří mezi nejčastěji používané přípravky na hubení plevelů. V posledních 15 měsících byla čočka resp. překročení MLR pro glyfosát v čočce předmětem 19 hlášení v evropském systému rychlého varování pro bezpečnost potravin a krmiv (RASFF). Podle Evropské unie byl až do 25.5.2012 maximální limity reziduí (MLR) pro glyfosát v suché čočce stanoven na hladině 0,1 mg/kg. Dne 25.5.2012 bylo oficiálně potvrzeno přehodnocení MLR (EU Commission Regulation No. 441/12) pro glyfosát v suché čočce a hodnota limitu navýšena na hladinu 10 mg/kg. Hodnoty pro ostatní luštěniny zůstaly nadále stejné: suché fazole: MLR = 2 mg/kg, suchý hrách a cizrna MLR = 10 mg/kg. Po dlouhou dobu byl glyfosát považován pro živočichy za relativně nízko toxickou/netoxickou látku, bez karcinogenních nebo teratogenních účinků. Nicméně, nedávné studie přinesly důkazy o nežádoucích účincích na lidské zdraví. Glyfosát je velmi polární analyt, a proto nemůže být stanovena pomocí konvenčních multireziduálních metod. Z těchto důvodů je pro stanovení glyfosátu použita speciální analytický metoda, single residue method (SRM). V naší studii byly rezidua glyfosátu stanovovány pomocí LC-MS/MS dle metodiky vydané Evropskou referenční laboratoří pro rezidua pesticidů. (cs)
|
Title
| - Monitoring of the herbicide glyphosate in the lentils sold on the Czech market (en)
- Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu
- Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Monitoring of the herbicide glyphosate in the lentils sold on the Czech market (en)
- Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu
- Monitoring výskytu herbicidu glyfosátu v čočce prodávané na českém trhu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894745!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894745
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - LC-MS; pesticides; lentils; glyphosate (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Hrbek, Vojtěch
- Kocourek, Vladimír
- Kováčová, Jana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |