Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In this paper are discussed the consistency and physical characteristics of shortenings and blended spreads depending on their composition. The consistency of these products was observed by penetrometry. The evaluation of physical properties was based on the solid fat content. Composition of fatty acids and trans-isomers of unsaturated fatty acids (TFA) were determined by the gas chromatography with a flame ionization detector. The amount of trans-fatty acids was between 2 - 4 % (w/w) for shortenings and 1 - 8 % (w/w) for blended spreads. Nevertheless it was one exception, the shortening Albert, with the content 31 % (w/w) of TFA. This means that producers are receding from the use of hydrogenated fats in their products, even though it is declared on the package. The physical and rheological parameters of shortenings and blended spreads corresponded to the high content of saturated fatty acids. (en)
- V této práci jsou diskutovány konzistenční a fyzikální charakteristiky pokrmových a směsných tuků v závislosti na jejich složení. Konzistence těchto výrobků byla sledována metodou penetrometrie a fyzikální vlastnosti byly hodnoceny na základě obsahu tuhých podílů. Složení mastných kyselin a obsahy trans-izomerů nenasycených mastných kyselin byly stanoveny metodou GC/FID. U pokrmových tuků se množství trans-MK pohybovalo v rozmezí 2 - 4 % a ve směsných roztíratelných tucích v rozmezí 1 - 8 % . Výjimku představoval pouze jedlý rostlinný pokrmový tuk Albert, u něhož bylo zjištěno 31 % TFA. To znamená, že výrobci ustupují od používání ztužených tuků ve svých recepturách, i když je na obalech deklarují. Sledované fyzikální a reologické parametry pokrmových a směsných roztíratelných tuků korespondují s vysokým obsahem SAFA.
- V této práci jsou diskutovány konzistenční a fyzikální charakteristiky pokrmových a směsných tuků v závislosti na jejich složení. Konzistence těchto výrobků byla sledována metodou penetrometrie a fyzikální vlastnosti byly hodnoceny na základě obsahu tuhých podílů. Složení mastných kyselin a obsahy trans-izomerů nenasycených mastných kyselin byly stanoveny metodou GC/FID. U pokrmových tuků se množství trans-MK pohybovalo v rozmezí 2 - 4 % a ve směsných roztíratelných tucích v rozmezí 1 - 8 % . Výjimku představoval pouze jedlý rostlinný pokrmový tuk Albert, u něhož bylo zjištěno 31 % TFA. To znamená, že výrobci ustupují od používání ztužených tuků ve svých recepturách, i když je na obalech deklarují. Sledované fyzikální a reologické parametry pokrmových a směsných roztíratelných tuků korespondují s vysokým obsahem SAFA. (cs)
|
Title
| - Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR
- Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR (cs)
- Physical properties and fatty acid composition of shortenings and butter on market of ČR (en)
|
skos:prefLabel
| - Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR
- Fyzikální vlastnosti a složení mastných kyselin pokrmových tuků a másel v současné tržní síti ČR (cs)
- Physical properties and fatty acid composition of shortenings and butter on market of ČR (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894602!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894602
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - physical properties; trans-fatty acids; butter; shortening (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek 50. mezinárodní konference o olejích a tucích
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Filip, Vladimír
- Šmidrkal, Jan
- Tesařová, Markéta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemická
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |