Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Growing of opium poppy (Papaver somniferum L.) has had a long tradition in our country. Thanks to its quality the czech poppy has become number four commodity in crop production in terms of revenue. Since 2004 the Czech republic has been considered the largest legal world producer of opium poppy for food purposes. Fungal infection can occure not only during vegetation, but also during storage under inappropriate conditions just as in any other crop. Microscopic filamentous funghi produce toxic secondary metabolites - mycotoxins. Due to their high toxicity, these substances represent a serious health risk for consumers. Currently there is a lack of relevant information regarding the presence of mycotoxins in poppy seeds therefore monitoring of levels of these natural contaminants and getting information which would lead to appropriate legislative rules establishment is necessary. Within this study, poppy seeds from various retail stores were analyzed. Smaples were represented by poppy coming from organic farming as well as from integrated farming. Ultra-performance liquid chromatography with Time-of-Flight type high resolution mass spectrometry (UPLC-TOF) was used for identification and quantification of the most common mycotoxin contaminants of the temperate climate zone i.e. especially Fusarium (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, nivalenol, sum 3-and 15-deoxynivalenol, HT-2 toxin, T-2 toxin and zearalenone) and (ii) Alternaria (alternariol, alternariolmonomethylether and altenuene) mycotoxin. (en)
- Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející jak z ekologického tak z integrovaného zemědělství. Pro identifikaci a kvantifikaci nejčastějších mykotoxinových kontaminantů v podmínkách mírného klimatického pásma, tj. především (i) fusariových (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, suma 3-a 15-deoxynivalenolu, HT-2 toxin, T-2 toxin a zearalenon) a (ii) alternarionvých (alternariol, alternariolmonomethylether a altenuen) mykotoxinů, bylo využito metody ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Time-of-Flight (UPLC-TOFMS).
- Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející jak z ekologického tak z integrovaného zemědělství. Pro identifikaci a kvantifikaci nejčastějších mykotoxinových kontaminantů v podmínkách mírného klimatického pásma, tj. především (i) fusariových (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, suma 3-a 15-deoxynivalenolu, HT-2 toxin, T-2 toxin a zearalenon) a (ii) alternarionvých (alternariol, alternariolmonomethylether a altenuen) mykotoxinů, bylo využito metody ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Time-of-Flight (UPLC-TOFMS). (cs)
|
Title
| - Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
- Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011 (cs)
- Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011 (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
- Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011 (cs)
- Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011 (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/11:43892910!RIV12-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH92106), S, Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/11:43892910
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - QuChERS; LC-MS; poppy seed; mycotoxins (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Václavíková, Marta
- Zachariášová, Milena
- Džuman, Zbyněk
- Vepříková, Zdenka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |