About: Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Lidské tělo získává cholesterol při endogenní syntéze v hepatocytech, část je přijímána potravou. Cholesterol je nezastupitelný, protože je prekurzorem řady sloučenin (hormony, žlučové kyseliny a vitamin D3), vyskytuje se v CNS a je složkou biologických membrán. Některé oxysteroly (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterolu etc.) vznikají in vivo při biosyntéze žlučových kyselin, případně se podílí na udržování stálého obsahu cholesterolu v buňce a také na jeho transportu. Při oxidaci cholesterolu v potravinách vznikají odlišné sloučeniny. Cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol vykazuje akutní toxicitu vůči aortickým buňkám hladké svaloviny. Podařilo se připravit následující oxysteroly a degradační produkty cholesterolu: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a jejich acetáty, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Poté byla vyvinuta rutinní metoda umožňující stanovení výše uvedených sloučenin. Při řízené oxidaci volného a vázaného cholesterolu se ukázalo, že cholesterylpalmitát je 3 krát stabilnější vůči oxidaci než volný cholesterol, preferován byl vznik izomerů v poloze beta. Oxidační stabilita modelového systému methylesterů ovlivňovala stupeň přeměny cholesterolu.
  • Lidské tělo získává cholesterol při endogenní syntéze v hepatocytech, část je přijímána potravou. Cholesterol je nezastupitelný, protože je prekurzorem řady sloučenin (hormony, žlučové kyseliny a vitamin D3), vyskytuje se v CNS a je složkou biologických membrán. Některé oxysteroly (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterolu etc.) vznikají in vivo při biosyntéze žlučových kyselin, případně se podílí na udržování stálého obsahu cholesterolu v buňce a také na jeho transportu. Při oxidaci cholesterolu v potravinách vznikají odlišné sloučeniny. Cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol vykazuje akutní toxicitu vůči aortickým buňkám hladké svaloviny. Podařilo se připravit následující oxysteroly a degradační produkty cholesterolu: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a jejich acetáty, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Poté byla vyvinuta rutinní metoda umožňující stanovení výše uvedených sloučenin. Při řízené oxidaci volného a vázaného cholesterolu se ukázalo, že cholesterylpalmitát je 3 krát stabilnější vůči oxidaci než volný cholesterol, preferován byl vznik izomerů v poloze beta. Oxidační stabilita modelového systému methylesterů ovlivňovala stupeň přeměny cholesterolu. (cs)
  • The source of cholesterol for human body is endogenous synthesis in hepatocytes and part of cholesterol is obtained from foodstuffs. Cholesterol is necessary, because it is precursor of many compounds (hormones, bile acids, vitamin D3). Cholesterol can be found in CNS and it is component of biological membranes. Some oxysterols (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterol) can be found in vivo during biosynthesis of bile acids. Oxidation of cholesterol in vitro (foodstuffs) is nonspecific. Cholestane-3beta,5alfa,6beta-triol showed acute toxicity against smooth muscle cells. These sterol oxidation and thermo-degradation products were synthesized: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a their acetates, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Next aim of our study was development of routine method for determination of cholesterol oxidation and thermo-degradation products. During controlled oxidation of free and bound cholesterol was found that cholesteryl-palmitate is three times more stable than cholesterol. beta-isomers were preferred. Induction period of lipid matrix influence cholesterol oxidation. (en)
Title
  • Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
  • Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku (cs)
  • Synthesis and structure analysis of sterol oxidation and thermo-degradation products and their one-step isolation (en)
skos:prefLabel
  • Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
  • Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku (cs)
  • Synthesis and structure analysis of sterol oxidation and thermo-degradation products and their one-step isolation (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43892752!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 233830
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43892752
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • GC/MS; GC/FID; solid-phase extraction; steradiene; Cholesterol oxidation products (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C27260F18CB7]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Staré Splavy
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Hrádková, Iveta
  • Šmidrkal, Jan
  • Kyselka, Jan
  • Bartůněk, Lukáš
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-84-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software