About: Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this study we combined application of common method for autolysis prediction- the spectrophotometric observation of bacterial suspension in buffer, with Gram staining and flow cytometry for autolysis detection. After 4 h of incubation in phosphate buffer the gram-positive cells change their color and are stained as a gram-negative. The correlation between spectrophotometric observation and Gram staining was found. Using flow cytometry the formation of two peaks of red fluorescence emitted by hexidium iodid (HI) was observed after 4 h of incubation the cell suspension in phosphate buffer. It signified the presence of two groups of cells with different capacity to bind HI in to peptidoglycan as well as the observation by electron microscopy and light microscopy Gram staining. It was also demonstrated that the cell size decreased during the cultivation of cells in phosphate buffer. (en)
  • Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýze se jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, že míra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocí i) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cytometrií. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny, které se vzájemně liší stavbou buněčné stěny. Bylo zjištěno, že u L. helveticus lze pozorovat změnu zbarvení buněk při stanovení autolýzy v pufru s použitím tohoto barvení. Původně Gram-pozitivní buňky L. helveticus (modro-fialové zbarvení) mění barvu a jeví se jako Gram-negativní (růžovo-červené). Změna zbarvení byla pozorována 1) při vytvoření stresových podmínek kultivací v prostředí bez nutričních komponent - fosfátový pufr, který se rovněž používá pro stanovení autolýzy, a také 2) v průběhu růstu kultury v latentní fázi, kdy dochází k lýzy a smrti buňky. Současně bylo prokázáno, že kmeny vykazující vysokou autolytickou aktivitu při inkubaci ve fosfátovém pufru vykazují vysoké zastoupení červených buněk. Pokud by bylo možné takto kvantifikovat odlišné zbarvení buněk pomocí, mohla by být metoda průtokové cytometrie s využitím Gramova barvení použitá k rychlému průkazu autolýzy.
  • Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýze se jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, že míra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocí i) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cytometrií. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny, které se vzájemně liší stavbou buněčné stěny. Bylo zjištěno, že u L. helveticus lze pozorovat změnu zbarvení buněk při stanovení autolýzy v pufru s použitím tohoto barvení. Původně Gram-pozitivní buňky L. helveticus (modro-fialové zbarvení) mění barvu a jeví se jako Gram-negativní (růžovo-červené). Změna zbarvení byla pozorována 1) při vytvoření stresových podmínek kultivací v prostředí bez nutričních komponent - fosfátový pufr, který se rovněž používá pro stanovení autolýzy, a také 2) v průběhu růstu kultury v latentní fázi, kdy dochází k lýzy a smrti buňky. Současně bylo prokázáno, že kmeny vykazující vysokou autolytickou aktivitu při inkubaci ve fosfátovém pufru vykazují vysoké zastoupení červených buněk. Pokud by bylo možné takto kvantifikovat odlišné zbarvení buněk pomocí, mohla by být metoda průtokové cytometrie s využitím Gramova barvení použitá k rychlému průkazu autolýzy. (cs)
Title
  • Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie
  • Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie (cs)
  • Detection of Lactobacillus helveticus autolysis using Gram staining and flow cytometry (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie
  • Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie (cs)
  • Detection of Lactobacillus helveticus autolysis using Gram staining and flow cytometry (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/11:43891868!RIV12-MSM-22330___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 9
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 231975
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/11:43891868
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • autolysis, Lactobacillus helveticus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3EEFBC132EFD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 105
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plocková, Milada
  • Jebavá, Iva
  • Ulbrich, Pavel
  • Fiala, Jaromír
  • Petříková, Adéla
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000295741900009
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software