About: Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pesticides are chemicals used in agriculture to protect crops. Application of pesticide products has become an indispensable means of intensifying agricultural production, because it provides higher yields, reducing losses in storage and very often reflected in the nutritional, sensory and technological quality of products. However, even under conditions of good agricultural practices, and often pesticide residues are present in the final product. Recently, mainly from consumers placed increasing demands on the production of high quality and healthy products in particular, leading to the minimization of pesticide residues. A major trend is because the products of organic agriculture, but which can not be grown in such quantities and at a price to cover total demand. The object of the present study is to introduce ways to reduce pesticide residues: (i) suitably selected spraying regimes in the cultivation or storage of crops, so that when they reach the consumer may include a minimal amount of residu (en)
  • Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi často se promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množství a za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby v okamžiku, kdy
  • Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi často se promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množství a za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby v okamžiku, kdy (cs)
Title
  • Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
  • Residues of pesticides in fruit and vegetable: What is the possibility to decrease exposure of consumers? (en)
  • Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů? (cs)
skos:prefLabel
  • Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
  • Residues of pesticides in fruit and vegetable: What is the possibility to decrease exposure of consumers? (en)
  • Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů? (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024405!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06118), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 285212
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024405
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pesticides; fruits; vegetables; LC-MS (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4306987E043C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Hrbek, Vojtěch
  • Lacina, Ondřej
  • Urbanová, Jana
  • Hakenová, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 35 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software