About: Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mycotoxins, toxic secondary metabolites produced by microscopic filamentous fungi, are contaminants of cereals, including of malting barley. Regarding the thermal stability of mycotoxins, their transfer into malt and beer is very common. Intensive research in this area demonstrated a possibility of transfer of aflatoxins, ochratoxin A, zearalenone, fumonisins, and ergot alkaloids, however, the latest research is focused deoxynivalenol and its major conjugate, deoxynivalenol-3-glucoside. Since beer significantly contributes to the diet of a population, control of the presence of mycotoxins in this commodity is very important. For this purpose, reliable analytical methods for fast and effective monitoring of mycotoxins in the beer production chain are needed. The aim of this study was to introduce a fast multiple mycotoxin method for the analysis of 32 mycotoxins in beer based on a very simple sample preparation and ultra-highperformance liquid chromatography (U-HPLC) coupled with full spectral orbit (en)
  • Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva, velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná. Jedním z nej
  • Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva, velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná. Jedním z nej (cs)
Title
  • Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
  • Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin (cs)
  • Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels (en)
skos:prefLabel
  • Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
  • Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin (cs)
  • Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024335!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 297293
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024335
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mycotoxins; beer; determination; occurrence (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CBA6CF1E251B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Zachariášová, Milena
  • Vepříková, Zdenka
  • Kostelanská, Marta
  • Krplová, Alexandra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software