Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The sparkling of wine and its persistence are the basic indicators of wine quality. Carbon dioxide in sparkling wine is responsible for the production of gas bubbles as soon as the bottle is uncorked. Factors affecting the kinetics of a release of carbon dioxide and thus the quality of sparkling can be a dissolvability of carbon dioxide, the chemical composition of wine, the wine temperature, the shape and surface properties of glasses. Sparkling wines produced by Charmat method were chosen for the experimental measurements. Our goal was to optimize the method for determination of the initial dissolved carbon dioxide content in the bottle with the use of titration method. Another aim of this work was to find the method of the objective effervescence quantification. For this purpose the loss of carbon dioxide in time was measured. Surface tension, total polyphenols, volatile compounds and assimilable nitrogen were observed as other parameters connected to the effervescence. The correlation between (en)
- Perlení šumivého vína a jeho persistence jsou základními ukazateli jeho kvality. Oxid uhličitý je při otevření láhve šumivého vína zodpovědný za tvorbu bublinek. Faktory, které ovlivňují kinetiku uvolňování oxidu uhličitého a tím i kvalitu perlení, mohou být např. rozpustnost oxidu uhličitého, chemické složení vína, teplota nalévaného vína, tvar a povrchové vlastnosti skleničky. Pro experimentální měření byla vybrána jakostní šumivá vína vyrobená metodou Charmat. Cílem práce bylo optimalizovat metodu pro stanovení obsahu rozpuštěného CO2 v láhvi titrační metodou. Dalším cílem práce bylo nalézt metodu, podle níž by se dalo objektivně kvantifikovat perlení. Za tímto účelem byl měřen úbytek oxidu uhličitého v čase. Z dalších parametrů, které byly v souvislosti s perlením sledovány, bylo povrchové napětí, celkové polyfenoly, těkavé látky a asimilovatelný dusík. V práci byla potvrzena korelace intenzity perlení a povrchového napětí ovlivňovaného zejména bílkovinami (asimilovatelným dusíkem). Rovněž byl
- Perlení šumivého vína a jeho persistence jsou základními ukazateli jeho kvality. Oxid uhličitý je při otevření láhve šumivého vína zodpovědný za tvorbu bublinek. Faktory, které ovlivňují kinetiku uvolňování oxidu uhličitého a tím i kvalitu perlení, mohou být např. rozpustnost oxidu uhličitého, chemické složení vína, teplota nalévaného vína, tvar a povrchové vlastnosti skleničky. Pro experimentální měření byla vybrána jakostní šumivá vína vyrobená metodou Charmat. Cílem práce bylo optimalizovat metodu pro stanovení obsahu rozpuštěného CO2 v láhvi titrační metodou. Dalším cílem práce bylo nalézt metodu, podle níž by se dalo objektivně kvantifikovat perlení. Za tímto účelem byl měřen úbytek oxidu uhličitého v čase. Z dalších parametrů, které byly v souvislosti s perlením sledovány, bylo povrchové napětí, celkové polyfenoly, těkavé látky a asimilovatelný dusík. V práci byla potvrzena korelace intenzity perlení a povrchového napětí ovlivňovaného zejména bílkovinami (asimilovatelným dusíkem). Rovněž byl (cs)
|
Title
| - Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
- Factors affecting sparkling of wine (en)
|
skos:prefLabel
| - Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
- Factors affecting sparkling of wine (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024302!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024302
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Sparkling wines; CO2; effervescence; bubble nucleation; sparkling intensity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Ševčík, Rudolf
- Čížková, Helena
- Šnebergrová, Jitka
- Šuhájek, Vítězslav
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |