About: Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byly provedeny analýzy pokrmových tuků a margarínů na trhu v ČR. Obsah trans-mastných kyselin (MK) v pokrmových tucích se zlepšila: 3 výrobky obsahují 1 % trans-MK, další 3 výrobky 2 ? 4 % trans-MK. To znamená, že výrobci používají minimální množství ztužených tuků v recepturách. U tabletových margarínů byla zjištěna ještě lepší situace ? 4 výrobky obsahovaly do 1 % trans-MK. Na druhé straně pokrmové tuky obsahují vysoké koncentrace nasycených mastných kyselin (SAFA) ? 50 %, u margarínů na pečení je situace příznivější ? 35 ? 40 % SAFA, pouze 1 výrobek obsahoval 55 % SAFA. Sledované fyzikální parametry (SFC a mez toku) korespondují s vysokým obsahem SAFA a s celkem jednoduchou recepturou na bázi palmového ojeje a jen minimálního přídavku kvalitnějšího strukturního tuku, což má za následek zvýšené hodnoty SFC při teplotách 30 ? 40 °C.
  • Byly provedeny analýzy pokrmových tuků a margarínů na trhu v ČR. Obsah trans-mastných kyselin (MK) v pokrmových tucích se zlepšila: 3 výrobky obsahují 1 % trans-MK, další 3 výrobky 2 ? 4 % trans-MK. To znamená, že výrobci používají minimální množství ztužených tuků v recepturách. U tabletových margarínů byla zjištěna ještě lepší situace ? 4 výrobky obsahovaly do 1 % trans-MK. Na druhé straně pokrmové tuky obsahují vysoké koncentrace nasycených mastných kyselin (SAFA) ? 50 %, u margarínů na pečení je situace příznivější ? 35 ? 40 % SAFA, pouze 1 výrobek obsahoval 55 % SAFA. Sledované fyzikální parametry (SFC a mez toku) korespondují s vysokým obsahem SAFA a s celkem jednoduchou recepturou na bázi palmového ojeje a jen minimálního přídavku kvalitnějšího strukturního tuku, což má za následek zvýšené hodnoty SFC při teplotách 30 ? 40 °C. (cs)
  • Shortenings and margarines on market of ČR were analysed. Content of trans-fatty acids (FA) in shortenings improved: 3 products contained 1 % trans-FA, another 3 products contained 2 ? 4 % trans-FA. It means that producers used minimal content of hydrogenated fats. Better situation was found out in hard margarines ? 4 products contained below 1 % trans-FA. On the other hand shortenings contained high concentration of saturated fatty acids (SAFA) ? 50 %; hard margarines contained 35 ? 40 % SAFA, only 1 product contained 55 % SAFA. Physical parameters (SFC and yield stress) corresponded with high content of SAFA and generally simple recipe on the base of palm oil and only minimal addition of high-quality structured fat, which results to higher value of SFC at temperature 30 ? 40 °C. (en)
Title
  • Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR
  • Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR (cs)
  • Nutritional evaluation and physical properties of shortenings in retail in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR
  • Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR (cs)
  • Nutritional evaluation and physical properties of shortenings in retail in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024219!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 275731
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024219
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • trans-fatty acids; saturated fatty acids; margarine; shortening (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5931F34309BB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Železná Ruda
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nelahozeves
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dostálová, Jana
  • Filip, Vladimír
  • Hrádková, Iveta
  • Tesařová, Markéta
  • Poláková, Věra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • UNILEVER ČR, spol. s r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-75-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software