Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byly provedeny analýzy pokrmových tuků a margarínů na trhu v ČR. Obsah trans-mastných kyselin (MK) v pokrmových tucích se zlepšila: 3 výrobky obsahují 1 % trans-MK, další 3 výrobky 2 ? 4 % trans-MK. To znamená, že výrobci používají minimální množství ztužených tuků v recepturách. U tabletových margarínů byla zjištěna ještě lepší situace ? 4 výrobky obsahovaly do 1 % trans-MK. Na druhé straně pokrmové tuky obsahují vysoké koncentrace nasycených mastných kyselin (SAFA) ? 50 %, u margarínů na pečení je situace příznivější ? 35 ? 40 % SAFA, pouze 1 výrobek obsahoval 55 % SAFA. Sledované fyzikální parametry (SFC a mez toku) korespondují s vysokým obsahem SAFA a s celkem jednoduchou recepturou na bázi palmového ojeje a jen minimálního přídavku kvalitnějšího strukturního tuku, což má za následek zvýšené hodnoty SFC při teplotách 30 ? 40 °C.
- Byly provedeny analýzy pokrmových tuků a margarínů na trhu v ČR. Obsah trans-mastných kyselin (MK) v pokrmových tucích se zlepšila: 3 výrobky obsahují 1 % trans-MK, další 3 výrobky 2 ? 4 % trans-MK. To znamená, že výrobci používají minimální množství ztužených tuků v recepturách. U tabletových margarínů byla zjištěna ještě lepší situace ? 4 výrobky obsahovaly do 1 % trans-MK. Na druhé straně pokrmové tuky obsahují vysoké koncentrace nasycených mastných kyselin (SAFA) ? 50 %, u margarínů na pečení je situace příznivější ? 35 ? 40 % SAFA, pouze 1 výrobek obsahoval 55 % SAFA. Sledované fyzikální parametry (SFC a mez toku) korespondují s vysokým obsahem SAFA a s celkem jednoduchou recepturou na bázi palmového ojeje a jen minimálního přídavku kvalitnějšího strukturního tuku, což má za následek zvýšené hodnoty SFC při teplotách 30 ? 40 °C. (cs)
- Shortenings and margarines on market of ČR were analysed. Content of trans-fatty acids (FA) in shortenings improved: 3 products contained 1 % trans-FA, another 3 products contained 2 ? 4 % trans-FA. It means that producers used minimal content of hydrogenated fats. Better situation was found out in hard margarines ? 4 products contained below 1 % trans-FA. On the other hand shortenings contained high concentration of saturated fatty acids (SAFA) ? 50 %; hard margarines contained 35 ? 40 % SAFA, only 1 product contained 55 % SAFA. Physical parameters (SFC and yield stress) corresponded with high content of SAFA and generally simple recipe on the base of palm oil and only minimal addition of high-quality structured fat, which results to higher value of SFC at temperature 30 ? 40 °C. (en)
|
Title
| - Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR
- Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR (cs)
- Nutritional evaluation and physical properties of shortenings in retail in the Czech Republic (en)
|
skos:prefLabel
| - Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR
- Nutriční hodnocení a fyzikální vlastnosti pokrmových tuků v maloobchodní síti ČR (cs)
- Nutritional evaluation and physical properties of shortenings in retail in the Czech Republic (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024219!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024219
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - trans-fatty acids; saturated fatty acids; margarine; shortening (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dostálová, Jana
- Filip, Vladimír
- Hrádková, Iveta
- Tesařová, Markéta
- Poláková, Věra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - UNILEVER ČR, spol. s r. o.
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |