Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Gram staining was historicly used for distingtion of bacteria having different cell wall structure. During cultivation of L. helveticus cell in buffers the color change was observed. Is was conclued that the gram positive cells of L.helveticus become as a gram negative after 4 h of incubation in phosphate buffer at 43 °C and also after stationary phase of growth in MRS broth ater 16 h. (en)
- Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu se sníženým o
- Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu se sníženým o (cs)
|
Title
| - Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
- Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus (cs)
- Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection (en)
|
skos:prefLabel
| - Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
- Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus (cs)
- Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024164!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024164
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Lactobacillus helveticus; Gram staining; autolysis (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Plocková, Milada
- Solichová, Kateřina
- Fiala, Jaromír
- Ondráčková, Iva
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |