Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu.
- Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. (cs)
- The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA, i.e. mannitol-yolk emulsion-polymyxine agar) and tested media (PEMBA, i.e. polymyxine-pyruvate-egg yolk-mannitol-bromthymol blue agar, and two chromogenic media ? BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 ? 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. (en)
|
Title
| - Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
- Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus (cs)
- Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
|
skos:prefLabel
| - Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
- Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus (cs)
- Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024163!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024163
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Bacillus cereus; cultivation methods; PCR methods (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Štrbské Pleso, Slovenská republika
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Hygiena alimentorum XXXI -Bezpečnosť a kvalita mlieka - súčasné problémy
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Němečková, Irena
- Plocková, Milada
- Roubal, Petr
- Solichová, Kateřina
- Uhrová, Barbora
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |