About: Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu.
  • Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu. (cs)
  • The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA, i.e. mannitol-yolk emulsion-polymyxine agar) and tested media (PEMBA, i.e. polymyxine-pyruvate-egg yolk-mannitol-bromthymol blue agar, and two chromogenic media ? BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 ? 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. (en)
Title
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus (cs)
  • Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
skos:prefLabel
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
  • Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus (cs)
  • Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024163!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06048)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 272408
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024163
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bacillus cereus; cultivation methods; PCR methods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3036E207640A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso, Slovenská republika
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Hygiena alimentorum XXXI -Bezpečnosť a kvalita mlieka - súčasné problémy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Plocková, Milada
  • Roubal, Petr
  • Solichová, Kateřina
  • Uhrová, Barbora
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-186-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software