About: Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny.
  • Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny. (cs)
  • The main scope of this work is anticlostridial activity of the lactic acid bacteria as prevention of late blowing in cheese. Two potentially suitable strains Lactobacillus paracasei ST68 and 171R2 (non-starter lactic acid bacteria isolates) were compared with anticlostridial compounds (potassium nitrate, nisin, muramidase), the nisin producing strain Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 and the common mesophilic starter culture CCDM 1 in the model cheese-slurry system. Although the both of tested stains exhibited anticlostridial activity in the model system, they were not efficient enough to prevent late blowing. The best effect was achieved with the nisin producing and the mesophilic culture. However, plate methods were unable to detect anticlostridial activity of the mesophilic culture. Thus, there is a risk that the most powerful strains would be excluded during the strains screening. (en)
Title
  • Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu
  • Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment (en)
  • Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (cs)
skos:prefLabel
  • Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu
  • Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment (en)
  • Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024161!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06048)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 247118
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024161
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • anticlostridial activity; lactic acid bacteria; plate methods; model experiments (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [91759A7E9DBE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Plocková, Milada
  • Roubal, Petr
  • Solichová, Kateřina
  • Cicvárek, Jiří
  • Tůma, Štěpán
  • Blahušová, Jana
  • Rohacká, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-760-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software