Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this method is represent an alternative approach for discrimination of barley grain samples containing different amounts of non-starch polysaccharides (beta-glucans, arabinoxylans) as well as of other constituents like starch and proteins based on measuring and statistical analysis of FTIR and TF NIR spectra. (en)
- Cílem metodiky je poskytnout šlechtitelům, výzkumným pracovníkům, zpracovatelské i pěstitelské praxi alternativní postup k provádění selekce, třídění a výběru materiálů a vzorků ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů (β-glukanů, arabinoxylanů) a případně dalších chemických složek (škrob, N-látky) na základě měření a statistické analýzy vibračních spekter (FT-IR a FT-NIR) vzorků zrna. Metodika představuje screeningovou alternativu ke stávajícím chemickým metodám a umožňuje orientační stanovení těchto parametrů pomocí kalibračních modelů pro FT-IR a FT-NIR.
- Cílem metodiky je poskytnout šlechtitelům, výzkumným pracovníkům, zpracovatelské i pěstitelské praxi alternativní postup k provádění selekce, třídění a výběru materiálů a vzorků ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů (β-glukanů, arabinoxylanů) a případně dalších chemických složek (škrob, N-látky) na základě měření a statistické analýzy vibračních spekter (FT-IR a FT-NIR) vzorků zrna. Metodika představuje screeningovou alternativu ke stávajícím chemickým metodám a umožňuje orientační stanovení těchto parametrů pomocí kalibračních modelů pro FT-IR a FT-NIR. (cs)
|
Title
| - Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR
- Discrimination of barley containing different amounts of non-starch polysaccharides using FTIR and FT NIR (en)
- Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR (cs)
|
skos:prefLabel
| - Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR
- Discrimination of barley containing different amounts of non-starch polysaccharides using FTIR and FT NIR (en)
- Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00023849!RIV11-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...certifikacniOrgan
| |
http://linked.open.../datumCertifikace
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...onomickeParametry
| - Ekonomický přínos spočívá v úspoře nákladů na provádění chemických analýz velkého počtu vzorků zrna ječmene, které oproti měření na FTIR/NIR přístrojích představují u 1 vzorku úsporu cca 2 250 až 2 740 Kč
|
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00023849
|
http://linked.open...terniIdentifikace
| |
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - barley discrimination; non-starch polysacharides; FTIR; FT NIR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...okalizaceVysledku
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...echnickeParametry
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Synytsya, Andriy
- Čopíková, Jana
- Budilová, Eva
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |