About: Změny složení lipidové frakce obalových vrstev bakterií degradujících fenol     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo sledovat vliv toxického zdroje uhlíku a jeho koncentrace na zastoupení mastných kyselin (MK) v obalových vrstvách bakterie rodu Rhodococcus. Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotě 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. Výsledky ukazují, že v přítomnosti toxického C-zdroje dochází ke změně poměru nasycených a nenasycených MK. Fenol o koncentraci 0,7 g/l měl větší vliv na změnu tohoto poměru než fenol o koncentraci 0,3 g/l. Toto může být vysvětleno tím, že došlo k adaptaci kmenů na koncentraci fenolu 0,3 g/l, protože s kmeny pracujeme v naší laboratoři již delší dobu.
  • Cílem této práce bylo sledovat vliv toxického zdroje uhlíku a jeho koncentrace na zastoupení mastných kyselin (MK) v obalových vrstvách bakterie rodu Rhodococcus. Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotě 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. Výsledky ukazují, že v přítomnosti toxického C-zdroje dochází ke změně poměru nasycených a nenasycených MK. Fenol o koncentraci 0,7 g/l měl větší vliv na změnu tohoto poměru než fenol o koncentraci 0,3 g/l. Toto může být vysvětleno tím, že došlo k adaptaci kmenů na koncentraci fenolu 0,3 g/l, protože s kmeny pracujeme v naší laboratoři již delší dobu. (cs)
  • The aim of the study was to evaluate the impact of toxic substrate (phenol) on fatty acids methyl esters composition in Rhodococcus erythropolis cell membrane. Bacterial cells were cultivated in mineral medium with phenol (0.3 or 0.7 g/l) or succinate (10 g/l) at 30°C. Fatty acids were isolated from lyophilized cells and analysed as methyl esters by GC-MS. Results indicates that toxic substrate caused changes in sut/unsut ratio. Phenol 0.7 had the higher impact on the ratio than phenol 0.3 g/l. This is probably due to bacterial adaptation on this concentration. (en)
Title
  • Změny složení lipidové frakce obalových vrstev bakterií degradujících fenol
  • Změny složení lipidové frakce obalových vrstev bakterií degradujících fenol (cs)
  • Changes of lipid content in cell membrane of phenol degrading bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Změny složení lipidové frakce obalových vrstev bakterií degradujících fenol
  • Změny složení lipidové frakce obalových vrstev bakterií degradujících fenol (cs)
  • Changes of lipid content in cell membrane of phenol degrading bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023748!RIV11-MPO-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08062), P(FT-TA3/063), P(FT-TA3/077), Z(MSM6046137307)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 300309
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023748
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fatty acids; GC-MS; phenol; bioremediation; cell membrane; toxic compound tolerance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FBD0E073FB5C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Žďár nad Sázavou
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Chrudim
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Konference Průmyslová ekologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Schreiberová, Lenka
  • Krulikovská, Tereza
  • Masák, Jan
  • Čejková, Alena
  • Polová, Miriam
  • Schejbalová, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vodní zdroje Ekomonitor spol.s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-50-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 81 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software