About: Demineralizace sladké syrovátky.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Highh salt content is limiting factor for utilisation of whey. Desalting of whey and whey with added salt (1 % NaCl) was performed on electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). ED was monitored by measurement of conductivity, pH and concentration of cations by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., The Netherlands). Whey in both cases was desalted to 95 % in 50 and 65 min. Monovalent cations are removed preferably. (en)
  • Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V syrovátce s pří
  • Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V syrovátce s pří (cs)
Title
  • Demineralizace sladké syrovátky.
  • Demineralizace sladké syrovátky. (cs)
  • Demineralization of cheese whey (en)
skos:prefLabel
  • Demineralizace sladké syrovátky.
  • Demineralizace sladké syrovátky. (cs)
  • Demineralization of cheese whey (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/09:00022429!RIV10-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 309386
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/09:00022429
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • electrodialysis; whey; demineralization; salts (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [627C82B91367]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • CHISA 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Diblíková, Lenka
  • Čurda, Ladislav
  • Pocedičová Roz.hellerová, Klára
  • Homolová, Karolína
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86059-51-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 117 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software