Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Model fat blends with different structured fats with defined structure (tridodecanoylglycerol and tritetradecanoylglycerol) and with various monoacylglycerol emulsifiers. The fat blends were stored under oxygen atmosphere in the long term at the temperature of 20 ? 1 °C. Lipid oxidation was measured by the determination of the content of conjugated diens. Volatile oxidation products (pentanal and hexanal) were detected by the solid phase microextraction in connection with a gas chromatography-mass detector (SPME-GC/MS) and direct determination in gas phase above the fat blend by the GC/MS. The oxidation stability was estimated on the Rancimat and Oxidograph instruments. We found minimal lipid oxidation in the presence of 1-hexadecanoylglycerol in both structured fats. The maximal lipid oxidation was determined in fat blends with monoacylglycerols with the same fatty acid in acyl chain as fatty acid in structured fat used in fat blend and in fat blends with 1-octadecenoylglycerol. (en)
- Byly připraveny modelové tukové násady s různými strukturními tuky o definovaném složení (trilauroylglycerol a trimyristoylglycerol) a různými monoacylglycerolovými emulgátory. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1 °C a byl u nich sledován rozsah oxidace a oxidační stabilita. Primární oxidační produkty se sledovaly pomocí stanovení obsahu konjugovaných dienů, těkavé sekundární oxidační produkty (pentanal a hexanal) byly sledovány jejich přímým stanovením pomocí metody SPME/GC-MS a přímým stanovením ve vzorku plynné fáze nad vzorkem metodou GC-MS. Oxidační stabilita byla sledována pomocí zrychlených oxidačních testů na přístrojích Rancimat a Oxidograph. Oxidačně nejstabilnější byly tukové násady obsahující monopalmitoylglycerol, nejvyšší rozsah oxidace vykazovaly tukové násady, které obsahovaly emulgátor se stejnou mastnou kyselinou v acylovém řetězci jako strukturní tuk použitý v tukové násadě a tukové násady s monooleoylglycerolem.
- Byly připraveny modelové tukové násady s různými strukturními tuky o definovaném složení (trilauroylglycerol a trimyristoylglycerol) a různými monoacylglycerolovými emulgátory. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1 °C a byl u nich sledován rozsah oxidace a oxidační stabilita. Primární oxidační produkty se sledovaly pomocí stanovení obsahu konjugovaných dienů, těkavé sekundární oxidační produkty (pentanal a hexanal) byly sledovány jejich přímým stanovením pomocí metody SPME/GC-MS a přímým stanovením ve vzorku plynné fáze nad vzorkem metodou GC-MS. Oxidační stabilita byla sledována pomocí zrychlených oxidačních testů na přístrojích Rancimat a Oxidograph. Oxidačně nejstabilnější byly tukové násady obsahující monopalmitoylglycerol, nejvyšší rozsah oxidace vykazovaly tukové násady, které obsahovaly emulgátor se stejnou mastnou kyselinou v acylovém řetězci jako strukturní tuk použitý v tukové násadě a tukové násady s monooleoylglycerolem. (cs)
|
Title
| - Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem
- Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem (cs)
- Oxidation in model fat blends with defined structured fat (en)
|
skos:prefLabel
| - Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem
- Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem (cs)
- Oxidation in model fat blends with defined structured fat (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/09:00022259!RIV10-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/09:00022259
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - oxidation; model fat blend; structured fat; emulsifier; monoacylglycerol (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Tatranská Lomnica, Slovensko
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Filip, Vladimír
- Hrádková, Iveta
- Spěváčková, Veronika
- Šmidrkal, Jan
- Kyselka, Jan
- Tesařová, Markéta
- Bláhová, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská technická univerzita v Bratislave
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |