Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byl hodnocen vliv kyselosti, koncentrace, resp. typu iontů na koloidní vlastnosti syrovátkových bílkovin. Velikost částic a jejich agregace byla stanovena metodou dynamického rozptylu světla ( DLS ), kde je sledována rychlost Brownova pohybu a velikost částic je vyjádřená jako hydrodynamický průměr, který zahrnuje i tloušťku elektronové dvojvrstvy částice. Její vlastnosti, které ovlivňují koloidní stabilitu bílkovin, byly charakterizovány stanovením zetapotenciálu částic metodou Dopplerovy laserové elektroforézy. Hodnocení bylo provedeno jednak pro čisté bílkoviny (β laktoglobulin, α-laktalbumin a hovězí sérový albumin) a jednak pro preparáty syrovátkových bílkovin ze sladké syrovátky získané mikrofiltrací čerstvé syrovátky a obnovením sušené syrovátky. Výsledky ukazují, že velikost částic syrovátkových bílkovin se pohybuje od cca 3 nm pro β-laktoglobulin, 5 nm pro α-laktalbumin, resp. 6 nm pro hovězí sérový albumin, ale vlivem solí a snížení pH dochází postupně k tvorbě agregá
- Byl hodnocen vliv kyselosti, koncentrace, resp. typu iontů na koloidní vlastnosti syrovátkových bílkovin. Velikost částic a jejich agregace byla stanovena metodou dynamického rozptylu světla ( DLS ), kde je sledována rychlost Brownova pohybu a velikost částic je vyjádřená jako hydrodynamický průměr, který zahrnuje i tloušťku elektronové dvojvrstvy částice. Její vlastnosti, které ovlivňují koloidní stabilitu bílkovin, byly charakterizovány stanovením zetapotenciálu částic metodou Dopplerovy laserové elektroforézy. Hodnocení bylo provedeno jednak pro čisté bílkoviny (β laktoglobulin, α-laktalbumin a hovězí sérový albumin) a jednak pro preparáty syrovátkových bílkovin ze sladké syrovátky získané mikrofiltrací čerstvé syrovátky a obnovením sušené syrovátky. Výsledky ukazují, že velikost částic syrovátkových bílkovin se pohybuje od cca 3 nm pro β-laktoglobulin, 5 nm pro α-laktalbumin, resp. 6 nm pro hovězí sérový albumin, ale vlivem solí a snížení pH dochází postupně k tvorbě agregá (cs)
- The aim of this work was to evaluate influence of acidity, concentration and type of added ions on colloidal properties of whey proteins. Size of particles and their aggregation were determinated by dynamic laser scattering method (DLS). Colloidal stability of whey proteins was characterised by measuring zeta-potential by Doppler laser electrophoresis. These characteristic were evaluated for both standards of pure whey proteins (β lactoglobulin, α-lactalbumin and bovine serum albumin) and real systems of whey proteins (native and reconstituted rennet whey). The size of particles was 3, 5 and 6 nm for β lactoglobulin, α-lactalbumin and bovine serum albumin, respectively. However, aggregates (with size more than 100 nm) were produced by both salt addition and decrease of pH. These observations were consistent with results of zeta-potential measurement. Finally, differences between model and real systems of whey proteins are discussed in this work. (en)
|
Title
| - Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
- Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin. (cs)
- The influence of medium conditions on size and zeta-potential of whey proteins. (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
- Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin. (cs)
- The influence of medium conditions on size and zeta-potential of whey proteins. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/08:00021220!RIV09-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/08:00021220
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - whey proteins; zeta-potential; particle size; dynamic light scattering; βlactoglobulin; α-lactalbumin; bovine serum albumin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Štětina, Jiří
- Kováčová, Renáta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |