About: Saturační kal ? možnosti použití a vlastnosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek poskytuje přehled možností využití saturačního kalu v cukrovaru i mimo něj. Při těchto aplikacích může mít vstupní surovina různou formu ? vysrážený kal, suspenze ve vodě, sušený kal či karbonizát kalu. Je uvedeno složení kalu na základě literárních údajů i nejnovějších poznatků. Při současných nízkých přídavcích vápna v kalu je přibližně pouze 43 % CaCO3 (přesněji CaCO3 + MgCO3). Velká část článku je věnována fyzikálním vlastnostem kalu jako je velikost částic, měrný povrch, měrné teplo za konstantního tlaku, měrná entalpie, rovnovážná vlhkost, index lomu částic saturačního kalu a viskozita naředěného saturačního kalu.
  • Článek poskytuje přehled možností využití saturačního kalu v cukrovaru i mimo něj. Při těchto aplikacích může mít vstupní surovina různou formu ? vysrážený kal, suspenze ve vodě, sušený kal či karbonizát kalu. Je uvedeno složení kalu na základě literárních údajů i nejnovějších poznatků. Při současných nízkých přídavcích vápna v kalu je přibližně pouze 43 % CaCO3 (přesněji CaCO3 + MgCO3). Velká část článku je věnována fyzikálním vlastnostem kalu jako je velikost částic, měrný povrch, měrné teplo za konstantního tlaku, měrná entalpie, rovnovážná vlhkost, index lomu částic saturačního kalu a viskozita naředěného saturačního kalu. (cs)
  • The review ponders on feasible carbonation lime applications ? both in and out of the sugar factory. Carbonation lime as a raw material for this use can be in many forms ? precipitate in filtration cake, water suspension, and dried or carbonized carbonation lime. The presented composition of carbonation lime comes from literature data and latest knowledge. When using contemporary low lime additions the percentage of CaCO3 + MgCO3 is only about 43 %. The large part of the paper is devoted physical properties of carbonation lime as particle size, specific area, specific heat capacity, specific enthalpy, equilibrium water content, refractive index of particles, and viscosity of water suspensions. (en)
Title
  • Saturační kal ? možnosti použití a vlastnosti
  • Application possibilities and properties of carbonation lime (en)
  • Saturační kal ? možnosti použití a vlastnosti (cs)
skos:prefLabel
  • Saturační kal ? možnosti použití a vlastnosti
  • Application possibilities and properties of carbonation lime (en)
  • Saturační kal ? možnosti použití a vlastnosti (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021190!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 393789
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021190
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • carbonation lime; waste from a sugar factory; physical-chemical properties; particle size; image analysis; specific area; specific heat capacity; specific enthalpy; equilibrium water content; refractive index; viscosity; reology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [97FD642A1278]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Listy cukrovarnické a řepařské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 124
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šárka, Evžen
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-3306
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software