About: Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this work was to observe the influence of lactic acid and acetic acid at the concentrations produced by lactobacilli strains on the growth of Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821. The inhibitory activity of acids was detected by agar diffusion method. Organic acids were applied at concentrations between 10 and 500 mmol/l. The active acidity of acids was adjusted to pH 3. Monitoring of inhibition zones was investigated after seven days cultivation. The activity of both acids against Fusarium culmorum 301 followed the trend of increasing inhibition depending on rising value of acid concentration. In case of Fusarium culmorum 302, well ? observed inhibition zones originated, too. Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821 were more resistant against acetic acid treatment. Lactic acid showed no effect on Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821. (en)
  • Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt.
  • Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt. (cs)
Title
  • Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
  • Antifungal activity of acetic and lactic acid against Fusarium strains (en)
  • Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium (cs)
skos:prefLabel
  • Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
  • Antifungal activity of acetic and lactic acid against Fusarium strains (en)
  • Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00021156!RIV09-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(MEB040705), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 356440
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00021156
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antifungal; lactic acid; acetic acid; Fusarium (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AE2DCF4D2D07]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plocková, Milada
  • Chumchalová, Jana
  • Ondráčková, Iva
  • Šantinová, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-695-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software