About: Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Modelové systémy tukové násady s monoacylglyceroly (délka acylového řetězce C10 - C18, C18:1 a směs C16, C18 a C18:1) byly skladovány 8 týdnů. Podle rychlosti oxidace je lze rozdělit do tří skupin. Nejrychleji oxidovala tuková násada s monooleoylglycerolem, kde v tomto systému hraje důležitou roli přítomnost cis nenasycené dvojné vazby v acylovém řetězci použitého emulgátoru. Tuková násada s monokaprinoylglycerolem, monolauroylglycerolem a monostearoylglycerolem oxidovala pomaleji než tuková násada s monooleoylglycerolem. Tuková násada s monomyristoylglycerolem, monopalmitoylglycerolem a komerčním emulgátorem D oxidovaly minimálně. Tyto výsledky částečně korelují s výsledky distribuce monoacylglycerolů po separaci kapalné a pevné fáze tukové násady. Lze říci, že čím vyšší je koncentrace monoacylglycerolu v pevné fázi (vyšší poměr (s)/(l)), tím je rychlost oxidace pomalejší, s výjimkou systému s monostearoylglycerolem.
  • Modelové systémy tukové násady s monoacylglyceroly (délka acylového řetězce C10 - C18, C18:1 a směs C16, C18 a C18:1) byly skladovány 8 týdnů. Podle rychlosti oxidace je lze rozdělit do tří skupin. Nejrychleji oxidovala tuková násada s monooleoylglycerolem, kde v tomto systému hraje důležitou roli přítomnost cis nenasycené dvojné vazby v acylovém řetězci použitého emulgátoru. Tuková násada s monokaprinoylglycerolem, monolauroylglycerolem a monostearoylglycerolem oxidovala pomaleji než tuková násada s monooleoylglycerolem. Tuková násada s monomyristoylglycerolem, monopalmitoylglycerolem a komerčním emulgátorem D oxidovaly minimálně. Tyto výsledky částečně korelují s výsledky distribuce monoacylglycerolů po separaci kapalné a pevné fáze tukové násady. Lze říci, že čím vyšší je koncentrace monoacylglycerolu v pevné fázi (vyšší poměr (s)/(l)), tím je rychlost oxidace pomalejší, s výjimkou systému s monostearoylglycerolem. (cs)
  • Model systems of fat blend with monoacylglycerols (acyl chain with C10 - C 18, C18:1 and mixture of C16, C18 and C18:1) were stored 8 weeks. These systems by the oxidation rate can be divided to three groups. Fat blend with monooleoylglycerol oxidized to the great extent where the presence of cis unsaturated double bonds in acyl chain of used emulsifier plays an important role. Fat blend with monocaprinoylglycerol, monolauroylglycerol and monostearoylglycerol oxidized slower than fat blend with monooleoylglycerol. Fat blend with monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol and commercial emulsifier D oxidized minimally. These results partly correlate with results of monoacylglycerol distribution after separation of liquid and solid phase of fat blend. It can be said that the higher concentration of monoacylglycerol in solid phase (higher ratio (s)/(l)) means the slower lipid oxidation rate, excepted fat blend with monostearoylglycerol. (en)
Title
  • Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
  • Lipid oxidation of fat blend in presence of monoacylglycerols (en)
  • Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů (cs)
skos:prefLabel
  • Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
  • Lipid oxidation of fat blend in presence of monoacylglycerols (en)
  • Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00019240!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 65-69
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 440373
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00019240
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • monoacylglycerol; fat blend; oxidative stability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D9FFDD7844DB]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nelahozeves
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XLV. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Šmidrkal, Jan
  • Tesařová, Markéta
  • Pokorná, Iveta
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • UNILEVER ČR, spol. s r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-14-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software