Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Do krmiva prasat se někdy přidává selen (organicky vázaný), aby se zlepšila kondice a přírůstky při chovu prasat. Byl zkoumán vliv selenu na průběh posmrtných změn (pH1 a pH48), vaznost a křehkost vepřového masa. Paralelně byly hodnoceny pečeně (musculus longissimus lumborum et thoracis) prasniček a vepříků (kříženci landrase x bílé ušlechtilé), kteří měli krmivo obohaceno selenem (kontrolní prasata byla krmena bez selenu). Hodnota pH (45 minut a 48 hodin p.m.) nebyla přídavkem selenu do krmiva prasat významně ovlivněna. Obohacení krmiva selenem mělo pozitivní vliv na texturu vepřového masa (měřeno 48 hodin p.m.), přičemž vliv selenu na křehkost masa byl zjištěn větší u vepříků než u prasniček a snížily se ztráty odkapem. Také ztráty vývarem byly významně nižší v případě krmení s přídavkem selenu do krmiva; tento vliv byl větší u vepříků. Vedle původního účelu pro zlepšení přírůstků při chovu tak obohacení krmiva selenem má pozitivní vliv i na některé organoleptické vlastnosti masa (zejména šťavnatost
- Do krmiva prasat se někdy přidává selen (organicky vázaný), aby se zlepšila kondice a přírůstky při chovu prasat. Byl zkoumán vliv selenu na průběh posmrtných změn (pH1 a pH48), vaznost a křehkost vepřového masa. Paralelně byly hodnoceny pečeně (musculus longissimus lumborum et thoracis) prasniček a vepříků (kříženci landrase x bílé ušlechtilé), kteří měli krmivo obohaceno selenem (kontrolní prasata byla krmena bez selenu). Hodnota pH (45 minut a 48 hodin p.m.) nebyla přídavkem selenu do krmiva prasat významně ovlivněna. Obohacení krmiva selenem mělo pozitivní vliv na texturu vepřového masa (měřeno 48 hodin p.m.), přičemž vliv selenu na křehkost masa byl zjištěn větší u vepříků než u prasniček a snížily se ztráty odkapem. Také ztráty vývarem byly významně nižší v případě krmení s přídavkem selenu do krmiva; tento vliv byl větší u vepříků. Vedle původního účelu pro zlepšení přírůstků při chovu tak obohacení krmiva selenem má pozitivní vliv i na některé organoleptické vlastnosti masa (zejména šťavnatost (cs)
- Addition of selenium in the feed for pigs was positively influenced the growth and conditon of pigs.The pH decrease after slaughter was not influenced by selenium, the tenderness was increased by selenium and the weight losses decreased in the same time. (en)
|
Title
| - Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa.
- Influence of selenium addition in feed for pigs on the pork quality (en)
- Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa.
- Influence of selenium addition in feed for pigs on the pork quality (en)
- Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00019099!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00019099
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - selenium; feed; pigs; pork (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Jeleníková, Jarmila
- Miyahara, Mitsuoshi
- Sklenářová, M.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |