About: Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Do krmiva prasat se někdy přidává selen (organicky vázaný), aby se zlepšila kondice a přírůstky při chovu prasat. Byl zkoumán vliv selenu na průběh posmrtných změn (pH1 a pH48), vaznost a křehkost vepřového masa. Paralelně byly hodnoceny pečeně (musculus longissimus lumborum et thoracis) prasniček a vepříků (kříženci landrase x bílé ušlechtilé), kteří měli krmivo obohaceno selenem (kontrolní prasata byla krmena bez selenu). Hodnota pH (45 minut a 48 hodin p.m.) nebyla přídavkem selenu do krmiva prasat významně ovlivněna. Obohacení krmiva selenem mělo pozitivní vliv na texturu vepřového masa (měřeno 48 hodin p.m.), přičemž vliv selenu na křehkost masa byl zjištěn větší u vepříků než u prasniček a snížily se ztráty odkapem. Také ztráty vývarem byly významně nižší v případě krmení s přídavkem selenu do krmiva; tento vliv byl větší u vepříků. Vedle původního účelu pro zlepšení přírůstků při chovu tak obohacení krmiva selenem má pozitivní vliv i na některé organoleptické vlastnosti masa (zejména šťavnatost
  • Do krmiva prasat se někdy přidává selen (organicky vázaný), aby se zlepšila kondice a přírůstky při chovu prasat. Byl zkoumán vliv selenu na průběh posmrtných změn (pH1 a pH48), vaznost a křehkost vepřového masa. Paralelně byly hodnoceny pečeně (musculus longissimus lumborum et thoracis) prasniček a vepříků (kříženci landrase x bílé ušlechtilé), kteří měli krmivo obohaceno selenem (kontrolní prasata byla krmena bez selenu). Hodnota pH (45 minut a 48 hodin p.m.) nebyla přídavkem selenu do krmiva prasat významně ovlivněna. Obohacení krmiva selenem mělo pozitivní vliv na texturu vepřového masa (měřeno 48 hodin p.m.), přičemž vliv selenu na křehkost masa byl zjištěn větší u vepříků než u prasniček a snížily se ztráty odkapem. Také ztráty vývarem byly významně nižší v případě krmení s přídavkem selenu do krmiva; tento vliv byl větší u vepříků. Vedle původního účelu pro zlepšení přírůstků při chovu tak obohacení krmiva selenem má pozitivní vliv i na některé organoleptické vlastnosti masa (zejména šťavnatost (cs)
  • Addition of selenium in the feed for pigs was positively influenced the growth and conditon of pigs.The pH decrease after slaughter was not influenced by selenium, the tenderness was increased by selenium and the weight losses decreased in the same time. (en)
Title
  • Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa.
  • Influence of selenium addition in feed for pigs on the pork quality (en)
  • Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa. (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa.
  • Influence of selenium addition in feed for pigs on the pork quality (en)
  • Vliv přídavku selenu do krmiva prasat na kvalitu vepřového masa. (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/07:00019099!RIV08-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 175-177
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 458580
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/07:00019099
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • selenium; feed; pigs; pork (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AB2C1AAAA768]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pipek, Petr
  • Jeleníková, Jarmila
  • Miyahara, Mitsuoshi
  • Sklenářová, M.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software