Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Phase transitions in candies (en)
- Kandyty jsou nečokoládové cukrovinky, které obsahují cukry nebo jejich deriváty v amorfním stavu, barviva, ochucující látky a vodu. Fázové přechody jsou změny, které se významně projeví ve fyzikálních a senzorických vlastnostech kandytů. Jestliže se zvýší obsah vlhkosti kandytů v důsledku jejich nízké aktivity vody a vyšší relativní vlhkosti vzduchu, dojde k rozpouštění cukrů a následně pak k jejich krystalizaci. Tím dochází ke vzniku nežádoucí krystalické fáze a snížení teploty skleného přechodu. Takový výrobek znamená finanční ztrátu pro výrobce i prodejce, totiž zvýšení obsahu vody v kandytech může způsobit jak chyba v technologii, tak špatné skladování. Pomocí polarizační mikroskopie a rentgenové difrakce byla potvrzena přítomnost krystalů v senzoricky nevyhovujících kandytech vyrobených z palatinitu. Pomocí diferenční skanovací kalorimetrie byla stanovena teplota fázového přechodu a obsah nežádoucích krystalů v kvalitním a senzoricky poškozeném výrobku.
- Kandyty jsou nečokoládové cukrovinky, které obsahují cukry nebo jejich deriváty v amorfním stavu, barviva, ochucující látky a vodu. Fázové přechody jsou změny, které se významně projeví ve fyzikálních a senzorických vlastnostech kandytů. Jestliže se zvýší obsah vlhkosti kandytů v důsledku jejich nízké aktivity vody a vyšší relativní vlhkosti vzduchu, dojde k rozpouštění cukrů a následně pak k jejich krystalizaci. Tím dochází ke vzniku nežádoucí krystalické fáze a snížení teploty skleného přechodu. Takový výrobek znamená finanční ztrátu pro výrobce i prodejce, totiž zvýšení obsahu vody v kandytech může způsobit jak chyba v technologii, tak špatné skladování. Pomocí polarizační mikroskopie a rentgenové difrakce byla potvrzena přítomnost krystalů v senzoricky nevyhovujících kandytech vyrobených z palatinitu. Pomocí diferenční skanovací kalorimetrie byla stanovena teplota fázového přechodu a obsah nežádoucích krystalů v kvalitním a senzoricky poškozeném výrobku. (cs)
|
Title
| - Fázové přechody v kandytech
- Fázové přechody v kandytech (cs)
- Phase transitions in candies (en)
|
skos:prefLabel
| - Fázové přechody v kandytech
- Fázové přechody v kandytech (cs)
- Phase transitions in candies (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/07:00019038!RIV08-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/07:00019038
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Phase transitions; candies (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Maixner, Jaroslav
- Synytsya, Andriy
- Veselá, Anežka
- Čopíková, Jana
- Guschlová, Zoja
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská chemická spoločnosť pri SAV
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |