Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Thermal analysis of chitin-glucan complexes from mycelium Aspergillus niger (en)
- Mycelium plísně Aspergillus niger je běžně používáno pro biotechnologickou výrobu kyseliny citrónové. Odpad mycelia je zajímavý jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů pro farmaceutický a potravinářský průmysl. Glukany izolované z A. niger jsou vázány na chitin ve formě nerozpustného chitin-glukanového komplexu. Prvním krokem v postupu izolace tohoto komplexu je alkalická deproteinizace mycelia, pak následuje promytí vodou a etanolem. Kyselá nebo alkalická deacetylace vede ke vzniku nerozpustného chitosan-glukanového komplexu, který lze využít jako sorbent kationtů těžkých kovů. Cílem této práce bylo sledování strukturních změn mycelia A. niger během alkalické deproteinizace a následující deacetylace pomocí termochemické analýzy (DSC a TG). Výrazné rozdíly DSC a TG křivek chitinu, chitosanu a β-glukanu potvrdily že termický rozklad těchto polysacharidů probíhá různým způsobem. Příčinou odlišností je přítomnost volných aminoskupin u chitosanu. Tuto skutečnost lze využít pro sledování ú
- Mycelium plísně Aspergillus niger je běžně používáno pro biotechnologickou výrobu kyseliny citrónové. Odpad mycelia je zajímavý jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů pro farmaceutický a potravinářský průmysl. Glukany izolované z A. niger jsou vázány na chitin ve formě nerozpustného chitin-glukanového komplexu. Prvním krokem v postupu izolace tohoto komplexu je alkalická deproteinizace mycelia, pak následuje promytí vodou a etanolem. Kyselá nebo alkalická deacetylace vede ke vzniku nerozpustného chitosan-glukanového komplexu, který lze využít jako sorbent kationtů těžkých kovů. Cílem této práce bylo sledování strukturních změn mycelia A. niger během alkalické deproteinizace a následující deacetylace pomocí termochemické analýzy (DSC a TG). Výrazné rozdíly DSC a TG křivek chitinu, chitosanu a β-glukanu potvrdily že termický rozklad těchto polysacharidů probíhá různým způsobem. Příčinou odlišností je přítomnost volných aminoskupin u chitosanu. Tuto skutečnost lze využít pro sledování ú (cs)
|
Title
| - Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy
- Thermal analysis of chitin-glucan complexes from mycelium Aspergillus niger (en)
- Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy (cs)
|
skos:prefLabel
| - Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy
- Thermal analysis of chitin-glucan complexes from mycelium Aspergillus niger (en)
- Studium chitin-glukanového komplexu mycelia Aspergillus niger metodami termické analýzy (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/06:00017915!RIV07-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/06:00017915
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Chitin-glucan complexes; Aspergillus niger; thermal analysis (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Synytsya, Andriy
- Veselá, Anežka
- Čopíková, Jana
- Ederová, Jana
- Míčková, Kateřina
- Blafková, Petra
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká chemická společnost
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |