Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Resveratrol and other polyphenolic compounds are currently in the limelight all over the world due to their beneficial effects on the human body. This work describes the occurrence and determination of trans-resveratrol, cis-resveratrol and quercetin in various vegetables and fruits. An HPLC method with electrochemical detection is used for the determination. The concentrations of resveratrol were found to range from trace quantities up to 0.03 mg per g of dry weight of trans-resveratrol and 0.006 mg/g of cis-resveratrol. The highest known concentration was found in red cabbage and spinach, while a surprisingly low concentration was found in garlic. The quercetin content ranged from 0.003 mg/g to 5.9 mg/g. At the same time, wedetermined the total contents of polyphenolics and materials of the benzenediol type: their concentrations were found to range from 2 to 550 and from 0.005 to 6 mg/g,respectively. (en)
- Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhů zeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš.
- Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhů zeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš. (cs)
|
Title
| - Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
- Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci (cs)
- The content of resveratrol in vegetables and fruit (en)
|
skos:prefLabel
| - Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
- Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci (cs)
- The content of resveratrol in vegetables and fruit (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/05:00016327!RIV06-GA0-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/05:00016327
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Resveratrol; vegetable; fruit; antioxidants; determination of polyphenols (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Filip, Vladimír
- Kolouchová, Irena
- Melzoch, Karel
- Šmidrkal, Jan
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |