Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
- Pektiny jsou komplexní polysacharidy, které jsou součástí buněčných stěn vyšších rostlin. Základní strukturou pektinu je lineární řetězec jednotek D-galakturonové kyseliny, jež jsou spojené a(1->4) vazbami. Jednotky galakturonové kyseliny mohou být esterifikovány methanolem. Relativní obsah methylesterových skupin v molekule pektinu se nazývá stupeň methylace (DM). Stanovení stupně methylace pektinů má velký význam pro využití pektinů, především jako želírujících látek. Tato práce se zabývá stanovením stupně methylace pektinů na základě vyhodnocení infračervených spekter těchto látek ve formě filmů. Pro kalibraci byla naměřena spektra standardních pektinů ve formě pektátů a pektinátů se známým stupněm DM. Spektrální oblast 1800-1650 cm-1 vykazuje dva pásy při 1744 cm-1 a při 1607 cm-1 náležící methylesterovým a volným karboxylovým skupinám. Prokázalo se, že se vzrůstajícím DM roste první pás a naopak druhý klesá. Podle relativních výšek těchto pásů byla sestavena kalibrační rovnice pro stanovení DM
- Pektiny jsou komplexní polysacharidy, které jsou součástí buněčných stěn vyšších rostlin. Základní strukturou pektinu je lineární řetězec jednotek D-galakturonové kyseliny, jež jsou spojené a(1->4) vazbami. Jednotky galakturonové kyseliny mohou být esterifikovány methanolem. Relativní obsah methylesterových skupin v molekule pektinu se nazývá stupeň methylace (DM). Stanovení stupně methylace pektinů má velký význam pro využití pektinů, především jako želírujících látek. Tato práce se zabývá stanovením stupně methylace pektinů na základě vyhodnocení infračervených spekter těchto látek ve formě filmů. Pro kalibraci byla naměřena spektra standardních pektinů ve formě pektátů a pektinátů se známým stupněm DM. Spektrální oblast 1800-1650 cm-1 vykazuje dva pásy při 1744 cm-1 a při 1607 cm-1 náležící methylesterovým a volným karboxylovým skupinám. Prokázalo se, že se vzrůstajícím DM roste první pás a naopak druhý klesá. Podle relativních výšek těchto pásů byla sestavena kalibrační rovnice pro stanovení DM (cs)
|
Title
| - Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie
- Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie (cs)
- Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie
- Stanovení stupně methylace pektinových filmů pomocí infračervené spektroskopie (cs)
- Determination of methylation degrees of pectin films using FTIR spectroscopy (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/05:00016171!RIV06-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/05:00016171
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pektin; stupeň methylace; FTIR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Synytsya, Andriy
- Čopíková, Jana
- Sihelníková, Lucie
- Urvalková, Eva
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |