Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Lidská populace je neustále v kontakru s velkým množstvím konaminantů ve vzduchu, vodě, půdě, i potravinách. Největší množství těchto škodlivých látek se do lidského organismu dostává prostřednictvím potravních řetězců. Vyhodnocení vlivu kontaminantů vyžaduje vytvoření modelů, protože výzkumy založené na vědeckých metodách narážejí na praktické, finanční i etické překážky. Díky těmto modelům můžeme předpovídat vlilv látek, akumulovaných v různých komoditách, na zdraví člověka a životní prostředí. Byly porovnány tři různé modely integrované pro vyhodnocení akumulace kontaminantů v rybách. EUSES, využívaný Evropskou Unii, a CalTOX, používaný ve Spojených státech amerických, vyhodnocující vliv kontaminantů na člověka; model OMEGA byl vytvořen pro vyhodnocení vlivu škodlivin na životní prostředí. Modely byly porovnány mezi sebou a dále s naměřenými hodnotami koncentrací montaminantů ve skladkovodních rybách. Díky porovnání modelů s naměřenými hodnotami bylo zjištěno, že kontaminanty jsou více akumulovány
- Lidská populace je neustále v kontakru s velkým množstvím konaminantů ve vzduchu, vodě, půdě, i potravinách. Největší množství těchto škodlivých látek se do lidského organismu dostává prostřednictvím potravních řetězců. Vyhodnocení vlivu kontaminantů vyžaduje vytvoření modelů, protože výzkumy založené na vědeckých metodách narážejí na praktické, finanční i etické překážky. Díky těmto modelům můžeme předpovídat vlilv látek, akumulovaných v různých komoditách, na zdraví člověka a životní prostředí. Byly porovnány tři různé modely integrované pro vyhodnocení akumulace kontaminantů v rybách. EUSES, využívaný Evropskou Unii, a CalTOX, používaný ve Spojených státech amerických, vyhodnocující vliv kontaminantů na člověka; model OMEGA byl vytvořen pro vyhodnocení vlivu škodlivin na životní prostředí. Modely byly porovnány mezi sebou a dále s naměřenými hodnotami koncentrací montaminantů ve skladkovodních rybách. Díky porovnání modelů s naměřenými hodnotami bylo zjištěno, že kontaminanty jsou více akumulovány (cs)
- Human populations are continuously in contact with varying amounts of environmental pollutants in air, water, food, soil and biota. Exposures through the food chain can significantly contribute to the total dose received by non-occupationally exposed populations. Accordingly, managing the health and environmental risks related to environmental pollutants requires integrated modeling for estimating environmental transport and human exposure. Empirical investigation of all chemicals and species is severely restricted by financial, practical, and ethical constraints. A number of models can be used for the rapid, quantitative assessment of human risks of organic substances. EUSES and CalTOX are used for human exposure assessments in the European Union and the Untied States of America, respectivelly were compared with mechanistic bioaccumulation model OMEGA and field data in fresh water fish. The results show taht it is important to include biomagnification in fish and lipid content of fish in human exposu (en)
|
Title
| - Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí
- Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí (cs)
- Comparison of three fish bioaccumulation models for ecological and human risk assessmet and validation with field data (en)
|
skos:prefLabel
| - Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí
- Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí (cs)
- Comparison of three fish bioaccumulation models for ecological and human risk assessmet and validation with field data (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/05:00016084!RIV06-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/05:00016084
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Exposure model; Fish; Bioaccumulation; lipid content; EUSES; OMEGA, CalTOX (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Marek, Miroslav
- Smítková, Hana
- Hendriks, A. J.
- Hiujbregts, M. A. J.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |