About: Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Lidská populace je neustále v kontakru s velkým množstvím konaminantů ve vzduchu, vodě, půdě, i potravinách. Největší množství těchto škodlivých látek se do lidského organismu dostává prostřednictvím potravních řetězců. Vyhodnocení vlivu kontaminantů vyžaduje vytvoření modelů, protože výzkumy založené na vědeckých metodách narážejí na praktické, finanční i etické překážky. Díky těmto modelům můžeme předpovídat vlilv látek, akumulovaných v různých komoditách, na zdraví člověka a životní prostředí. Byly porovnány tři různé modely integrované pro vyhodnocení akumulace kontaminantů v rybách. EUSES, využívaný Evropskou Unii, a CalTOX, používaný ve Spojených státech amerických, vyhodnocující vliv kontaminantů na člověka; model OMEGA byl vytvořen pro vyhodnocení vlivu škodlivin na životní prostředí. Modely byly porovnány mezi sebou a dále s naměřenými hodnotami koncentrací montaminantů ve skladkovodních rybách. Díky porovnání modelů s naměřenými hodnotami bylo zjištěno, že kontaminanty jsou více akumulovány
  • Lidská populace je neustále v kontakru s velkým množstvím konaminantů ve vzduchu, vodě, půdě, i potravinách. Největší množství těchto škodlivých látek se do lidského organismu dostává prostřednictvím potravních řetězců. Vyhodnocení vlivu kontaminantů vyžaduje vytvoření modelů, protože výzkumy založené na vědeckých metodách narážejí na praktické, finanční i etické překážky. Díky těmto modelům můžeme předpovídat vlilv látek, akumulovaných v různých komoditách, na zdraví člověka a životní prostředí. Byly porovnány tři různé modely integrované pro vyhodnocení akumulace kontaminantů v rybách. EUSES, využívaný Evropskou Unii, a CalTOX, používaný ve Spojených státech amerických, vyhodnocující vliv kontaminantů na člověka; model OMEGA byl vytvořen pro vyhodnocení vlivu škodlivin na životní prostředí. Modely byly porovnány mezi sebou a dále s naměřenými hodnotami koncentrací montaminantů ve skladkovodních rybách. Díky porovnání modelů s naměřenými hodnotami bylo zjištěno, že kontaminanty jsou více akumulovány (cs)
  • Human populations are continuously in contact with varying amounts of environmental pollutants in air, water, food, soil and biota. Exposures through the food chain can significantly contribute to the total dose received by non-occupationally exposed populations. Accordingly, managing the health and environmental risks related to environmental pollutants requires integrated modeling for estimating environmental transport and human exposure. Empirical investigation of all chemicals and species is severely restricted by financial, practical, and ethical constraints. A number of models can be used for the rapid, quantitative assessment of human risks of organic substances. EUSES and CalTOX are used for human exposure assessments in the European Union and the Untied States of America, respectivelly were compared with mechanistic bioaccumulation model OMEGA and field data in fresh water fish. The results show taht it is important to include biomagnification in fish and lipid content of fish in human exposu (en)
Title
  • Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí
  • Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí (cs)
  • Comparison of three fish bioaccumulation models for ecological and human risk assessmet and validation with field data (en)
skos:prefLabel
  • Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí
  • Modelování vlivu kontaminantů v potravinách na člověka a životní prostředí (cs)
  • Comparison of three fish bioaccumulation models for ecological and human risk assessmet and validation with field data (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/05:00016084!RIV06-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 167-170
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 530785
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/05:00016084
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Exposure model; Fish; Bioaccumulation; lipid content; EUSES; OMEGA, CalTOX (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [181B9BBBAA30]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Marek, Miroslav
  • Smítková, Hana
  • Hendriks, A. J.
  • Hiujbregts, M. A. J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software