Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jako aktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.
- Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jako aktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době. (cs)
- A gram-negative spoilage bacteria was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water. The isolate was described as Asaia bogorensis, member of acetic acid bacteria, which is able to survive the sanitation process commonly used in beverage produce. The high resistance is caused due to biofilm formation.The aim of this work is to optimize the sanitation system - the exposure time, concentration of used sanitizers. The efficacy of sanitizers commonly used in beverage produce (peracetic acid, sodium hypochlorite, bromacetic acid, QAC) was tested on Asaia bogorensis biofilm on polyethylene surface. (en)
|
Title
| - Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
- Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník (cs)
- The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers (en)
|
skos:prefLabel
| - Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
- Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník (cs)
- The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/05:00015992!RIV06-MSM-22330___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/05:00015992
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Biofilm; Asaia bogorensis; Sanitizers (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Sedláčková, Petra
- Čeřovský, Miroslav
- Ulbrich, Pavel
- Husáková, Anna
- Klodnerová, Petra
- Benešová, V.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |