About: Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jako aktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.
  • Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jako aktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době. (cs)
  • A gram-negative spoilage bacteria was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water. The isolate was described as Asaia bogorensis, member of acetic acid bacteria, which is able to survive the sanitation process commonly used in beverage produce. The high resistance is caused due to biofilm formation.The aim of this work is to optimize the sanitation system - the exposure time, concentration of used sanitizers. The efficacy of sanitizers commonly used in beverage produce (peracetic acid, sodium hypochlorite, bromacetic acid, QAC) was tested on Asaia bogorensis biofilm on polyethylene surface. (en)
Title
  • Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
  • Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník (cs)
  • The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers (en)
skos:prefLabel
  • Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
  • Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník (cs)
  • The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/05:00015992!RIV06-MSM-22330___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 12-15
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 515445
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/05:00015992
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Biofilm; Asaia bogorensis; Sanitizers (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B9D57BB53AFA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sedláčková, Petra
  • Čeřovský, Miroslav
  • Ulbrich, Pavel
  • Husáková, Anna
  • Klodnerová, Petra
  • Benešová, V.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 84 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software