About: Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
  • Chitin je po celulose druhým nejvíce se vyskytujícím přírodním biopolymerem. Je hlavní složkou exoskeletu bezobratlých živočichů (krabů, korýšů, měkkýšů, chobotnic), buněčných stěn hub (plísní, kvasinek, vyšších hub) a vyskytuje se i v krovkách hmyzu. Komerční chitin se získává především z odpadních produktů vzniklých při zpracování mořských živočichů. Chitosan, deacetylovaná forma chitinu, se pro své význačné vlastnosti používá v mnoha průmyslových oborech zejména v potravinářství. Chitosan je často používán jako součást potravinových doplňků a přípravků na snížení hmotnosti. Cílem této práce je analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan ve srovnáni s komerčními chitosany a chitosan laktáty. Obsahu chitosanu ve vzorcích byl stanoven na základě výsledků elementární analýzy a stanovení neutrálních cukrů pomocí GC. Stupeň deacetylace (DDA) chitosanů byl stanoven pomocí 1D UV spekter. Bylo zjištěno, že z poměru N(%)/C(%) vypočteného z hodnot elementární analýzy lze odhadnout DDA chitosanů. Na zá
  • Chitin je po celulose druhým nejvíce se vyskytujícím přírodním biopolymerem. Je hlavní složkou exoskeletu bezobratlých živočichů (krabů, korýšů, měkkýšů, chobotnic), buněčných stěn hub (plísní, kvasinek, vyšších hub) a vyskytuje se i v krovkách hmyzu. Komerční chitin se získává především z odpadních produktů vzniklých při zpracování mořských živočichů. Chitosan, deacetylovaná forma chitinu, se pro své význačné vlastnosti používá v mnoha průmyslových oborech zejména v potravinářství. Chitosan je často používán jako součást potravinových doplňků a přípravků na snížení hmotnosti. Cílem této práce je analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan ve srovnáni s komerčními chitosany a chitosan laktáty. Obsahu chitosanu ve vzorcích byl stanoven na základě výsledků elementární analýzy a stanovení neutrálních cukrů pomocí GC. Stupeň deacetylace (DDA) chitosanů byl stanoven pomocí 1D UV spekter. Bylo zjištěno, že z poměru N(%)/C(%) vypočteného z hodnot elementární analýzy lze odhadnout DDA chitosanů. Na zá (cs)
Title
  • Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan
  • Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan (cs)
  • Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
skos:prefLabel
  • Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan
  • Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan (cs)
  • Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/05:00015636!RIV06-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 543936
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/05:00015636
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chitosan; potravinové doplňky (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [02B9962F8EEB]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Synytsya, Andriy
  • Čopíková, Jana
  • Coimbra, Manuel
  • Blafková, Petra
  • Barros, Antonio
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software