Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In July 2003 EFSA informed about findings of semicarbazide (SEM) in food packed to the glass jars with %22Twist-Off%22 or %22Press-On Twist-Off%22metal lids sealed with plastic gaskets, e.g. fruit juices, jams, marmalades, honey, vegetables, mayonnaises, sauces, ketchups, baby foods. In relation to human exposure, the occurrence of this potential carcinogen is critical especially in case of baby foods. The origin of semicarbazide in food products is associated particularly with azodicarbonamide, which is authorized for the use as a blowing agent during seal processing. Another earlier known source of SEM in food, particularly of animal origin, could be veterinary drugs based on nitrofurazone (currently prohibited in EU); SEM is one of the metabolites of this compound. The aim of this study was to develop, optimize and validate analytical procedure enabling determination of semicarbazide particularly in baby foods and estimate the measurement uncertainty. One-step sample hydrolysis and semi (en)
- V červenci roku 2003 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) prohlášení v němž informoval veřejnost o nálezech semikarbazidu (SEM) v potravinách balených do skleněných obalů uzavíraných tzv. %22Twist-Off%22 či %22Press-On Twist-Off%22 kovovým uzávěrem. Jedná se např. o ovocné džusy, džemy, marmelády, med, zeleninu, majonézy, omáčky, kečup, přesnídávky. Z pohledu zátěže lidského organismu je však výskyt tohoto potenciálního karcinogenu kritický zejména v potravinách určených pro dětskou a kojeneckou výživu. Původ semikarbazidu v takto balených potravinách je spojen s použitím azodikarbonamidu jako %22nadouvadla%22 používaného při výrobě plastového těsnění do kovových uzávěrů. Dalším již dříve známým zdrojem SEM v potravinách, zejména živočišného původu, mohou být v současné době již v Evropské unii zakázaná veterinární farmaka na bázi nitrofurazonu, látky ze skupiny nitrofuranů, mezi jehož metabolity patří i SEM. Cílem studie bylo optimalizovat a validovat metodu pro stanov
- V červenci roku 2003 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) prohlášení v němž informoval veřejnost o nálezech semikarbazidu (SEM) v potravinách balených do skleněných obalů uzavíraných tzv. %22Twist-Off%22 či %22Press-On Twist-Off%22 kovovým uzávěrem. Jedná se např. o ovocné džusy, džemy, marmelády, med, zeleninu, majonézy, omáčky, kečup, přesnídávky. Z pohledu zátěže lidského organismu je však výskyt tohoto potenciálního karcinogenu kritický zejména v potravinách určených pro dětskou a kojeneckou výživu. Původ semikarbazidu v takto balených potravinách je spojen s použitím azodikarbonamidu jako %22nadouvadla%22 používaného při výrobě plastového těsnění do kovových uzávěrů. Dalším již dříve známým zdrojem SEM v potravinách, zejména živočišného původu, mohou být v současné době již v Evropské unii zakázaná veterinární farmaka na bázi nitrofurazonu, látky ze skupiny nitrofuranů, mezi jehož metabolity patří i SEM. Cílem studie bylo optimalizovat a validovat metodu pro stanov (cs)
|
Title
| - Semicarbazide - %22new%22 food contaminant with carcinogenic potential (en)
- Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem
- Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem (cs)
|
skos:prefLabel
| - Semicarbazide - %22new%22 food contaminant with carcinogenic potential (en)
- Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem
- Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00013148!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00013148
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dsemikarbazid;dětská výživa;LC/MS (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Tomaniová, Monika
- Gibala, Petr
- Vysloužil, P.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |