About: Semicarbazide - %22new%22 food contaminant with carcinogenic potential     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In July 2003 EFSA informed about findings of semicarbazide (SEM) in food packed to the glass jars with %22Twist-Off%22 or %22Press-On Twist-Off%22metal lids sealed with plastic gaskets, e.g. fruit juices, jams, marmalades, honey, vegetables, mayonnaises, sauces, ketchups, baby foods. In relation to human exposure, the occurrence of this potential carcinogen is critical especially in case of baby foods. The origin of semicarbazide in food products is associated particularly with azodicarbonamide, which is authorized for the use as a blowing agent during seal processing. Another earlier known source of SEM in food, particularly of animal origin, could be veterinary drugs based on nitrofurazone (currently prohibited in EU); SEM is one of the metabolites of this compound. The aim of this study was to develop, optimize and validate analytical procedure enabling determination of semicarbazide particularly in baby foods and estimate the measurement uncertainty. One-step sample hydrolysis and semi (en)
  • V červenci roku 2003 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) prohlášení v němž informoval veřejnost o nálezech semikarbazidu (SEM) v potravinách balených do skleněných obalů uzavíraných tzv. %22Twist-Off%22 či %22Press-On Twist-Off%22 kovovým uzávěrem. Jedná se např. o ovocné džusy, džemy, marmelády, med, zeleninu, majonézy, omáčky, kečup, přesnídávky. Z pohledu zátěže lidského organismu je však výskyt tohoto potenciálního karcinogenu kritický zejména v potravinách určených pro dětskou a kojeneckou výživu. Původ semikarbazidu v takto balených potravinách je spojen s použitím azodikarbonamidu jako %22nadouvadla%22 používaného při výrobě plastového těsnění do kovových uzávěrů. Dalším již dříve známým zdrojem SEM v potravinách, zejména živočišného původu, mohou být v současné době již v Evropské unii zakázaná veterinární farmaka na bázi nitrofurazonu, látky ze skupiny nitrofuranů, mezi jehož metabolity patří i SEM. Cílem studie bylo optimalizovat a validovat metodu pro stanov
  • V červenci roku 2003 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) prohlášení v němž informoval veřejnost o nálezech semikarbazidu (SEM) v potravinách balených do skleněných obalů uzavíraných tzv. %22Twist-Off%22 či %22Press-On Twist-Off%22 kovovým uzávěrem. Jedná se např. o ovocné džusy, džemy, marmelády, med, zeleninu, majonézy, omáčky, kečup, přesnídávky. Z pohledu zátěže lidského organismu je však výskyt tohoto potenciálního karcinogenu kritický zejména v potravinách určených pro dětskou a kojeneckou výživu. Původ semikarbazidu v takto balených potravinách je spojen s použitím azodikarbonamidu jako %22nadouvadla%22 používaného při výrobě plastového těsnění do kovových uzávěrů. Dalším již dříve známým zdrojem SEM v potravinách, zejména živočišného původu, mohou být v současné době již v Evropské unii zakázaná veterinární farmaka na bázi nitrofurazonu, látky ze skupiny nitrofuranů, mezi jehož metabolity patří i SEM. Cílem studie bylo optimalizovat a validovat metodu pro stanov (cs)
Title
  • Semicarbazide - %22new%22 food contaminant with carcinogenic potential (en)
  • Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem
  • Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem (cs)
skos:prefLabel
  • Semicarbazide - %22new%22 food contaminant with carcinogenic potential (en)
  • Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem
  • Semikarbazid - %22nový%22 potravinový kontaminant s karcinogenním potenciálem (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00013148!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 493-496
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 585834
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00013148
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dsemikarbazid;dětská výživa;LC/MS (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A3CEBB939533]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Tomaniová, Monika
  • Gibala, Petr
  • Vysloužil, P.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software