About: Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt
  • Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt (cs)
  • Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
Title
  • Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
  • Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů
  • Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů (cs)
skos:prefLabel
  • Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content (en)
  • Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů
  • Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00013076!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 227-230
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 594242
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00013076
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • SPME;těkavé sloučeniny;akrylamid;cereálie;bramborové lupínky (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [741D770AB43F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hajšlová, Jana
  • Poustka, Jan
  • Holadová, Kateřina
  • Havlíčková, T.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software